Flexibla sportlovet – hatat och älskat!

Att vara vice ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Solna innebär en ibland knivig balansgång mellan elever, föräldrar, skolpersonal, förvaltning, fack och den politiska oppositionen. För det mesta går det bra, men bland är det svårare. Ta det här med det flexibla sportlovet t ex, älskat av elever och föräldrar – hatat av rektorer, personalen och facket.

För många år sedan blev jag rejält uppretad av det faktum att rektorerna i Solnas skolor tog så lätt på möjligheten att ge eleverna ledighet vid sidan om loven. Jag upplevde det som att vem som helst kunde få en veckas extra sportlov och vips hade eleven fått två veckors ledighet och förlorade massor av undervisningstid i skolan.

Då föddes idén om det flexibla sportlovet. Istället för två lovveckor vore det bättre om eleverna själva kunde välja en av fyra veckor och därmed inte förlora dyrbar tid i skolan. Reformen togs emot väl av föräldrar och elever. Skolpersonalen, rektorerna och facket såg inga fördelar utan tyckte mest det var jobbigt att tänka om och att tänka nytt.

 Trots att bara drygt tio procent av eleverna har utnyttjat det flexibla sportlovet vet jag efter många samtal med föräldrar att det är uppskattat! Resor kan bokas när det passar familjen och eleverna missar ingen undervisningstid. Skolpersonalen har inte sett annat än svårigheter.

 För de elever som har valt en annan vecka än vecka nio för sitt sportlov har det inneburit att de har mött både nya lärare och kamrater under sin vecka i skolan. Nya sociala relationer har uppstått och för elever som har gått på en skola där de har använt tiden väl har det flexibla sportlovet inneburit ett litet lyft för eleven. Små grupper och god tid med läraren har gjort att eleverna fått goda förutsättningar för inlärning även om det ibland har varit svårt att organisera.

 Nu riktas ånyo kritik mot det flexibla sportlovet i Solna, som vad jag vet är unikt bland kommunerna i Sverige. Kritiken i år går ut på att det ligger i en period av förberedelser inför de nationella proven. Den kritiken måste naturligtvis tas på högsta allvar och förvaltningen har fått i uppdrag att titta på vilka veckor det flexibla sportlovet bör ligga på för att ledigheten inte ska krocka med viktiga saker i skolan.

 Dock är kritiken lite märklig då sportlovsveckorna i hela Sverige ligger mellan vecka 7 – 10 d v s under den tid som det flexibla sportlovet i Solna ligger. Om detta är ett problem i Solna borde det vara det i hela Sverige då jag utgår ifrån att hela skolsverige just då förbereder sig för de nationella proven. Är det sportloven i Sverige eller de nationella proven som ligger fel?

 Det flexibla sportlovet är bra, men låt oss hitta en form som gör alla glada – elever som rektorer.

Lars Granath

Annonser

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Flexibla sportlovet – hatat och älskat!

  1. Ann-Cathrin Larsson

    Älvboda friskola har också flexibelt sportlov och det har löst problem för många familjer. Det löser dessutom problemet med den frivilliga resan till Polen-Tyskland som niorna gör varje vår. En resa som är angelägen för alla deltagande elever men förbjuden enligt skolverket. Alla nior som åker med flyttar numera sitt sportlov till just denna vecka och är därmed ok enligt lagen.
    Flexibelt sportlov borde införas av alla skolor och givetvis ska inte nationella proven vara beroende av vilken vecka en kommun har sitt ”tilldelade” sportlov.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s