Miljöpartiet är inget för friskolevänner

I den allmänna debatten framställs ofta Miljöpartiet som ett parti som förespråkar rätten att välja skola och möjligheten för friskolor att etablera sig. I Riksdagen kan det nog stämma. Sämre är det i den praktiska verkligheten i Solna där Miljöpartiets representanter motarbetar etableringen av friskolor. Det har skett länge. Senaste attacken skedde nu i april.

På Barn- och Utbildningsnämnden senaste sammanträde fanns det flera nya ansökningar om startandet friskolor, alla hade olika inriktningar som sträckte sig från en skola för barn med sociala svårigheter över en internationell skola en till en skola inom Kunskapsskolan AB.

Folkpartiets företrädare i kommunen är positiva till etablering av friskolor i Solna, då vi tror på mångfald och att en ökande konkurrens mellan skolor höjer kvaliteten och därmed medelbetyget. Solna har, sedan 1998 då den rödgröna majoriteten lämnade över makten till den borgerliga alliansen, sett en ökad etablering av friskolor där kraven och konkurrensen har ökat. Resultatet har blivit det önskade – eleverna har fått möjlighet att välja mellan flera olika alternativ och medelbetygen har ökat snabbt.

Det är inget som Miljöpartiet uppenbarligen uppskattar. Så fort en friskola ansöker hos Skolverket att få starta i Solna säger Miljöpartiet nej i svaren på de förfrågningar från Skolverket som kommunen ger. Argumenten varierar, men svaret är detsamma att just nu passar det inte. Om med det svaret varenda gång blir det aldrig något.

Folkpartiet är inte okritiska på något sett gentemot friskolor. Vi har flera gånger framfört viktiga synpunkter och kritik mot friskolor och kommunernas möjlighet att ha synpunkter på etableringen. Även denna gång påpekade vi att visst kan det innebära svårigheter att etablera skolor i centrala eller södra Solna eftersom kommuner har tomma platser redan idag. I Solnas norra delar däremot kommer barnantalet att explodera de närmaste 15 åren och då är det utmärkt att kommunen får hjälp med skolor utöver de egna kommunala skolor som planeras.

Inte ens den balanserade ståndpunkten kunde Miljöpartiet ställa upp på utan valde istället att gå i armkrok med Socialdemokraterna som är än mer fientliga till friskolor för att stoppa etableringen. Eftersom den borgerliga alliansen styr i Solna så stoppades inga friskolor denna gången heller, men Miljöpartiet visade ännu en gång sitt rätta ansikte. Inga Friskolor här inte!

Nej, Miljöpartiet är inget val av parti för de väljare som vill ha möjlighet att välja skola och förskola för sina barn. Det har Miljöpartiet ännu en gång bevisat, senast i april 2011. Trist, men sant.

 Lars Granth

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s