Trygghetsboende för äldre i Solna

 Folkpartiet vill att Solna stad under denna mandatperiod startar bygget av ett par Trygghetsboenden för äldre. Trygghetsboenden ska erbjudas äldre som inte är beroende av biståndsbedömt äldreboende men vill ha den trygghet som viss tillsyn och service ger.

Här är en beskrivning av det vi jobbar för.

Trygghetsbostäder är ett alternativ för dem som inte längre vill eller kan bo kvar ensam i sin bostad men är tillräckligt frisk och aktiv för att inte vara berättigad till biståndsbedömt omsorgsboende.  Många äldre vill bo kvar hemma så länge som möjligt, men att vara helt ensam långa tider av dygnet kan ge upphov till oro. Den egna bostaden kan ge problem om den saknar handikappanpassning och om hiss saknas i huset

I trygghetsbostaden är det nära till hjälp och det ska finnas möjlighet till social gemenskap. Personal, främst sjuksköterska, ska finnas tillgänglig viss del av dagen.

Den service i form av hemtjänst som den äldre har i hemmet ska följa med till trygghetsbostaden.

Trygghetsboende utformas som gruppboende med ett antal mindre hyreslägenheter med 1-2 rum, kök och badrum och med tillgång till gemensamhetsutrymme.

Genomförande av sociala aktiviteter bör ske i samarbete med seniorträffar eller omsorgsboende. Möjlighet att äta gemensamma måltider ska finnas genom avtal med närliggande restaurang exempelvis i ett av våra omsorgsboenden.

Omvårdnadsförvaltningen ansvarar för en kö till Trygghetsbostäder. För att få anmäla sig till kön ska man ha fyllt 70 år, vara folkbokförd i Solna och ha ett svenskt personnummer.

Genom biståndsbedömning kan förtur ges av medicinska och sociala skäl.

Tillsammans med Folkpartiets Äldrenätverk i Storstockholm kommer vi att arbeta för att frågan om Trygghetsboende kommer högt upp på vår agenda.

Anne Utter

Kommunfullmäktige (FP) och Omvårdnadsnämnden

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s