Solna – den sista utposten i en väl fungerande skolhälsovård?

I en artikel i Svenska Dagbladet (Svd) för några veckor sedan lyfter de folkpartistiska Stockholmspolitikerna Lotta Edholm och Ann-Katrin Åslund fram de krav FP har för att stärka utsatta barns rättigheter.

I artikeln ställs krav på att inrätta en oberoende barnombud i Stockholm stad som ska företräda omhändertagna barns och ungas intressen. Det och flera andra krav finns med i ett nyligen antaget program inom Folkpartiet för att hjälpa och stödja utsatta och placerade barn.

Självklart kommer Folkpartiet i Solna att se vilka krav som det finns skäl att ställa i Solnas styrelser och nämnder för att förbättra situationen för utsatta barn också i Solna.

På ett område kan dock Solnas politiker sträcka på ryggen ordentligt. Vi har landets bästa skolhälsovård! Det konstaterar Sophie Ekman, skolöverläkare i Solna stad, i en kommentar till de båda stockholmspolitikernas artikel. Hon undrar hur barnens rättigheter ska kunna stärkas när man systematiskt nedmonterat skolhälsovården och konstaterar att idag finns i merparten av Sveriges kommuner inte en enda återkommande läkarundersökning av skolläkare samt dålig bemanning av skolsköterskor.

Hon menar att Skolhälsovårdens klassiska finmaskiga nät har svepts bort i de flesta kommuner med politikers tysta medgivande, där det snart upplevs att Solna Stad är en sista utpost i en väl fungerande skolhälsovård.

I Solna har vi individuella klassundersökningar av skolläkare och skolsköterskor i förskoleklass, årskurs 4, årskurs 6 och årskurs 8. Till denna finmaskiga screening tillförs hälsouppgifter från föräldrar och hälsoprofiler av elever. De medicinska undersökningarna och de individuella samtalen utförs både av skolläkare som skolsköterska.

Sophie Ekman avslutar sin kommentar med att konstatera att hon ofta känner sig som det där barnombudet de båda folkpartistiska stockholmspolitikerna vill införa då skolan och samhället inte vill förstå den bakomliggande medicinska och psykosociala problematiken som leder till barns tillkortakommande i skolan.

Den som vill läsa de båda artiklarna kan hitta dem här:

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/barns-rattigheter-maste-starkas_6358596.svd

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/nedmontering-av-skolhalsovarden-starker-inte-barns-rattigheter_6372072.svd

Lars Granath

Vice ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Solna

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s