Sökes: Behöriga lärarare!

Sedan förra hösten pågår ett febrilt arbete i Solna. Vi kan kalla det jakten på den behörige läraren. Alla lärares kompetens kartläggs för att ta reda på om läraren har utbildning i det ämne denne utbildar i. Lärare uppmanas att visa upp sina examensbetyg och de lärare som inte har tagit ut sin examen uppmanas att skyndsamt göra det. Lärare som inte har examen kommer att ges möjlighet att skaffa det eller också kommer personen inte att kunna bedriva undervisning.

 Solna har en hög andel behöriga lärare i de kommunala skolorna. Lärarna trivs i Solna och trots att det inte utbildas tillräckligt med lärare i Sverige har Solna inte svårt att rekrytera lärare. Lönerna och villkoren är bra och ligger något högre än den genomsnittliga lönen för lärare i jämförbara förortskommuner.

 Trots det brukar Solna hamna en bit ner i de statistiska sammanställningarna över andelen behöriga lärare i Sveriges kommuner eftersom vi har en hög andel friskolor och de inte har så hög andel behöriga lärare. Solna straffas i statistiken för att vi har många friskolor i Solna.

 Varför är då Solna på jakt efter behöriga lärare? Jo, från den första juli 2011 gäller en ny skollag där kraven på lärarnas behörighet har höjts rejält. För att öka lärarnas status och kompetens införs en lärarlegitimation likt den som finns för läkare. Det innebär att alla lärare som anställs måste ha en lärarlegitimation för att kunna undervisa i sitt ämne och för att sätta betyg.

 Förslaget om lärarlegitimation presenterades av Folkpartiet redan 1998 och sedan Alliansen vann valet 2006 har frågan beretts och var en del av den nya skollag som riksdagen fattade beslut om i mars i år.

 De nya behörighetskraven gäller från och med i sommar och de lärare som är anställda idag och inte är behöriga har till den 1 juli 2015 på sig att skaffa sin legitimation. Efter det är det omöjligt att vara lärare i Sverige utan legitimation.

 Lärarlegitimationen är en del i Folkpartiet och Alliansens arbete för att förbättra den svenska skolan. Med bra lärare som har behörighet, kompetens och hög status lägger vi grunden för att den svenska skolan ska komma tillbaka till världstoppen.

 Lars Granath

Vice ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Solna (fp)

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s