Motion ger hälsa

VillGott är ett projekt som pågått i Solna de senaste åren med stöd av statliga pengar. Målet är att förbättra pensionärernas hälsa med hjälp av Mat-Musik-Motion. På Solnas åtta Seniorträffar erbjuds samtalsgrupper om bra mat, möjlighet att lära sig spela instrument eller att sjunga i grupp och olika typer av motion såsom sittgympa och qigong. Allt är kostnadsfritt.

På våren erbjuds alla Solnas pensionärer att deltaga i VillGotts Hälsoprojekt. Våren 2011 fanns 400 platser på 10 olika friskvårdsanläggningar inom Solna att välja mellan. Platserna fylldas snabbt. Hälsoprojektet är ett samarbete med GHI (Gymnastik och Idrottshögskolan), där projektet ingår som en del i studenternas utbildning.

Jag fick plats i gruppen hos Friskis & Svettis på KI (Karolinska Institutet). Ledare var tre studenter från GHI. Vi var 27 deltagare (varav två män) som under två månader varje måndag hade gympa och varje onsdag styrketräning, sammanlagt 16 träningspass.

Innan vi startade träningen fick vi genomgå hälsotest på GHI. Vi vägdes och mättes, blodvärden kontrollerades och vi fick testa styrka och kondition i sju ”stationer”. Vi fyllde också i en hälsodeklaration.
Åldern på deltagarna var mellan 62 och 76 år och vikten på damerna varierade mellan 51 och 94 kg.

Efter genomförda träningspass fick vi åter genomgå hälsotest. Samma variabler som mättes före mättes nu efter. Nu skulle effekten av träning visas svart på vitt.

Eftersom projektet genomfördes som ett examensarbete är dokumentationen mycket detaljerad och här är ett litet axplock ur slutrapporten:

Studenterna konstater att
• Det har varit väldigt givande att träna personer som inte tränar så ofta; de orkar mer än de tror och har fått bättre självförtroende
• Midjemåttet minskat med 5 %, mellan 2 cm och 15 cm
• Syreupptagningsförmågan ml/kg ökade med 13 %
• Balansen förbättrades med 36 % på vänster ben och 25 % på höger ben
• Deltagarna har ökat sitt sociala nätverk, blivit positivare och fått mer livsglädje

För att behålla de förbättringar som gjorts är det viktigt att fortsätta motionera. För mig innebär det en timmes styrketräning med SPF Solrosen i Vasalundshallen varje tisdag morgon och promenad varje dag på 1 till 1,5 timme med eller utan stavar.

Resultatet av VillGott träningen visar klart att motion ger bättre hälsa och snyggare figur!

Det gäller säkert för både gammal och ung.

Anne Utter

Ledamot av Omvårdnadsmämnden Solna stad (FP)

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s