På kvartsamtal hos Lärarförbundet

Igår hamnade jag på vad som i skolans värld brukar kallas för kvartsamtal, d v s ett möte där föräldrar, elev och lärare diskuterar vilka förväntningar som finns och vilka möjligheter eleven har att nå målen.

I det här fallet var det de fackliga ombuden inom Lärarförbundet i Solna som träffade Solnas skolpolitiker för att höra vad som blivit av vallöftena som ställdes i valrörelsen. Även om man kan tycka att det är lite väl tidigt att utvärdera resultatet av mandatperioden 2011-2014 redan nu så var det minsann inget svårt att berätta om vad som händer inom skolpolitikens värld.

I valet 2010 lovade Folkpartiet i Solna att fördubbla insatserna för upprustning och renovering av skolor och förskolor. Under perioden 2007-2010 var anslaget 96 miljoner. Nu har Solnas politiker beslutat att fördubbla summan så att 200 miljoner satsas 2011-2014, mycket tack vare att folkpartiet så tydligt uppmärksammat behovet.

Första etappen är redan tagen. Redan sommaren 2011 gjordes ett stort upprustningsarbete där ett 15-tal skolor och förskolor fick alltifrån nya gymnastikgolv och fräscha toaletter till nya luftbehandlingssystem och kök. Med en sådan takt talar allt för att folkpartiets viktigaste löfte i valet 2011 om att rusta Solnas skolor kommer att kunna uppfyllas.

Mer om skolupprustningarna kan du läsa på http://www.rustasolnasskolor.nu/

I år bjöds skolpolitikerna i Solna inte på tårta av Lärarförbundet. Det var naturligtvis en besvikelse. Förra året var det nämligen tårtkalas när Solna fick hederspris för en av de bästa ”bubblarna” i den rankning av kommunerna som Lärarförbundet gör varje år. Då fick Solna pris för att man hade höjt lärarlönerna, förbättrat skolresultatet rejält och att Solna gymnasium lyckats så bra med att slussa så många elever till högre studier. I år hamnade Solna på ett mer förväntat resultat utifrån de förutsättningar som Solna stad har.

Kvartsamtalet var upplagt så att de fackliga ombuden hade förberedda frågor på de olika skolområdena som de ställde till Solnas skolpolitiker. Eftersom folkpartiet gör så stora satsningar på skolan nationellt såväl som lokalt så var det inget svårt för mig att ge bra svar på de frågor som ställdes. Förutom skolupprustningarna i Solna lyfte jag självfallet fram de satsningar Alliansregeringen gör under ledning av utbildningsminister och folkpartiledaren Jan Björklund som handlar om att skapa goda karriärvägar för lärare för högre status och i förlängningen höjda löner för lärarna.

Mest förutsägbara svaren gav den lokala vänsterpartiledaren Thomas Magnusson som på varje fråga som ställdes svarade att lösningen på problemet är mer pengar. Om man utgår ifrån att svaret är detsamma oavsett vilket verksamhetsområde han besöker undrar jag om det kommer att räcka med 100 procents kommunalskatt i Solna när vänsterpartiets pengalöfte är summerat.

Lars Granath

Vice ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Solna

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s