I Solna ska alla ha samma chanser

För några dagar sedan hade jag förmånen att få svinga klubban i en fråga som är extra viktig för oss liberaler. Den nya likabehandlingsplanen för Solna stad betyder att vi nu lägger in en högre växel i arbetet mot diskriminering och för lika rättigheter.

Lagen är glasklar (och diskrimineringslagen har förstås tagits fram av en folkpartistisk minister) – vem du än är ska du inte behöva diskrimineras på grund av ditt kön eller din etniska tillhörighet, religion eller trosuppfattning, sexuella läggning, könsidentitet, funktionsnedsättning eller ålder. Men ändå är det många som kan råka i kläm i vardagen, ofta på grund av omedvetna fördomar. Därför behövs ett aktivt arbete för att se till att diskriminering inte uppstår.

Särbehandlingen kan ha många olika ansikten. Äldre människor som inte tas på allvar i arbetslivet. Hbt-ungdomar som utsätts för kränkande jargong i korridorerna eller rentav i klassrummet. Män som inte känner sig säkra på att de är välkomna att jobba i barnomsorgen, eller kvinnor som låter bli att söka chefsjobb därför att de inte vill vara ensam kvinna bland alla män i ledningsgruppen. När vissa individer inte kommer till sin rätt på grund av orättvis särbehandling skapar det ett fattigare samhälle för alla.

Folkpartiet gick till val 2010 på att Solna ska arbeta mer offensivt mot all slags diskriminering. Nu har vi kommit en bit på vägen. På Folkpartiets förslag har en särskild likabehandlingskommitté inrättats, knuten direkt till kommunstyrelsen. Kommittén ska samordna och stötta allt det arbete som sker ute i skolorna, socialtjänsten, äldreomsorgen och alla andra verksamheter. Att jag blivit utsedd till kommitténs ordförande är ett stort förtroende.

I onsdags klubbade kommittén sitt förslag till ny likabehandlingsplan för hela Solna stad för 2012. För första gången får vi ett samlat dokument som beskriver hur vi ska arbeta för likabehandling och hur vi tänker följa upp resultaten. Det här är bara början – nästa år kommer arbetet att fördjupas ytterligare.

 Men viktigast är förstås att det blir resultat i vardagen. Solna har jämställda löner, bra integration och kommer högt på rankningen RFSL:s rankning av hbt-klimatet i Sveriges kommuner. Vi i Folkpartiet arbetar vidare för att Solna ska vara en öppen och fördomsfri stad där alla har samma chans.

Martin Andreasson

Ordförande Likabehandlingskommittén, Solna

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s