Folkpartiets Landsmöte från åhörarplats

För första gången har jag den 14-16 oktober besökt ett Landsmöte. Det har varit mycket intressant. Äntligen har jag fått höra tuffa och bra politiska diskussioner, där de flesta inläggen var väl underbyggda och rappa. De flesta framförda av någon av de 181 ombuden, som är de som har rösträtt. Bland dem hade Fp Solna två; Anders Ekegren och Marianne Damström Gereben. På åhörarläktaren var vi ca 200 personer som följde debatten.

Mötet inleddes med ett utmärkt tal av ordförande Jan Björklund, som enhälligt omvaldes för två år. Han delade också ut Karl Staaff -medaljen av högsta valör till Per Ahlmark, fd partiordförande.

Ca 600 motioner hade inkommit till Landsmötet. Dessa hade grupperats efter ämnesområde och besvarats av Partistyrelsen med: avslag, besvarat, bifall. Utifrån detta skedde debatten.

Ni som följt Landsmötet i media kan få uppfattningen att Partistyrelsen blev nedröstad i många frågor. Så var naturligtvis inte fallet; men det skedde i några fall varav det viktigaste var frågan om skatter. Resultatet blev att värnskatten ska bort, marginalskatten ska ge ”hälften kvar” och ytterligare skattesänkningar ska omfatta även de svaga grupperna.

Några viktiga beslut för framtiden

 • Ett nytt barnpolitiskt program med tydlig socialliberal inriktning
 • Ny arbetsmarknadspolitik, med bla lättnader i LAS
 • Fortsatt human invandringspolitik
 • Jordbruket huvudsakliga syfte är att producera mat men har en central roll för miljö- och klimatpolitiken, en punkt som drevs av Marit Paulsen. Marit är fortsatt mycket populär i Fp.

Sverige är ett långt land med stora skillnader mellan syd och norr, glesbygd och stad. Det syntes i motionsfloran som spann över ämnen som Norrlandiabanan och ny Öresundsbor, förvaríng av jaktgevär och mer hyresrätter i storstad.

För mig med lång erfarenhet inom jordbrukssektorn var det skönt att motionen som ville att alla svenska grisar skulle ha rätt till utevistelse avslogs. Om det verkställdes hade det dödsstöten för svensk grisproduktion.

Nästa Landsmöte hålls 2013 och då ska det nya partiprogrammet fastläggas. Med det jag fick ta del av i Karlstad känns det tryggt inför valet 2014.

 Anne Utter

Annonser

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Folkpartiets Landsmöte från åhörarplats

 1. Christer Liss

  Dödsstöten för svensk grisproduktion har väl redan satts in.
  Svenska grisbönder har inte en chans att konkurrera med t.ex. dansk p.g.a. helt andra krav på djurhållning.
  Svensk grisproduktion läggs nu ned i rasande takt eftersom de inte får en chans att konkurrera på lika villkor.
  Alla vinner på att sanningar påpekas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s