Kan en idrottsstad ha ett rikt kulturliv?

Solna är en idrottsstad – det vet alla. Den gamla Nationalarenan, Råsunda Stadion, har funnits här som ett naturligt inslag sedan 1930-talet och snart står den nya färdig, Swedbank Arena.

Alla vet att AIK är en solnaföreningsom rymmer elitlag inom flera idrotter. Själv växte jag upp med vårt basketlag, då Solna numera Solna Vikings, ett hett lag i Sverige då precis som nu. Vem av oss som var med på 70-talet minns inte fajterna med ärkefienden Alvik?! Vikings damer och herrar tillhör eliten i Sverige inom sin idrott. Vaslaunds IF, Råsunda IS, Solna HC är andra idrottsföreningar som har låtit tala om sig. Vi har två ridstall i kommunen och numera även en fäktförening som rönt framgång i nationella och internationella sammanhang.

Tillsammans har alla de idrottsföreningar som är verksamma i vår stad gjort att så fort idrotten kommer på tal så nämns Solna!

Men hur är det med kulturlivet? Har vi omedvetet låtit allt vad kultur heter komma i skymundan och förlitat oss på att solnaborna kan mätta sitt kulturbehov genom att besöka alla de kulturinstitutioner som finns i våra grannkommuner, främst Stockholms stad? För mig som folkpartist känns det bra att kunna säga nej! Då frågar sig nog många förstås varför det inte går framåt med våra planer på ett Kulturhus?

Redan när dessa planer presenterades för första gången poängterades det att bygget skulle vara en del av utbyggnaden av Solna City. Det finansiella läget i vår omvärld har väl knappast undgått någon. Solna stads ekonomi påverkas också och vi får lägre intäkter än tidigare prognoser visat de närmaste åren, även om sysselsättningen fortsatt är hög här. Med hänsyn till den instabila ekonomin i omvärlden och stadens åtaganden i flera stora projekt har vi bestämt att Kulturhusplanerna återupptas tidigast 2013.

Men under tiden kan man konstatera att vår stad ändå sjuder av kulturaktiviteter! Om man kastar ett öga i vår Kultur- och Evenemangskalender kan man se att vi under oktober månad haft besök av flera författare, Solna Brass har haft konsert i Råsunda kyrka och våra ungdomar har deltagit i en Filmgala och vunnit i flera klasser. Blue Hill kommer att vara värd för en danstävling, på Biblioteket kommer man att kunna få en guidning i datakunskap för ovana och höstlovslediga barn kan få träffa Plupp på Överjärva gård. Och det här är bara ett litet axplock!

Vår stad är också en mångkulturell stad. Ca 27% av oss har våra rötter i något annat land än Sverige, själv är jag född i Ungern. Att få vara aktiv i en förening där vi lär känna våra rötter berikar även vår omgivning!

Idrott och kultur är alltså inga motsatser, man kan spela både fotboll och fiol, en Nationalarena utesluter inte ett Kulturhus!

Marianne Damström Gereben

Ordförande Kultur- och fritidsnämnden

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s