Att vara frisk äldre i Solna

I Solna bor det ca 12 000 personer som har fyllt 65 år. För de allra flesta av oss innebär inte pensionärstillvaron en så radikal förändring mot tidigare. Den stora skillnaden är att vi har större möjlighet att äga vår egen tid.

En del väljer att ha att ha kvar en fot i arbetslivet för att de känner sig efterfrågade och/eller vill förbättra sin ekonomi. Många hjälper sina barn och barnbarn med det livspussel som dubbelarbetande föräldrar ofta har. Många solnabor har fritidshus, där man vill tillbringa mer tid än tidigare. Att resa är viktigt för många liksom att få mer tid för sin hobby och andra intressen. Det här gäller nog inte bara oss solnabor.

Om man söker aktiviteter med likasinnade finns ett stort utbud i Solna. Ca 3000 personer är medlemmar i någon av Solnas sju pensionärsföreningar som ordnar underhållning, kurser, motion, resor mm. För mer information gå gärna in på föreningarnas hemsidor, www.spfpension.sewww.pro.sewww.spfr.se.

På åtta platser i Solna finns Seniorträffar, som drivs med kommunala medel och har ett omfattande program. Här finns också möjlighet att delta i aktiviteter anordnade inom projektet ”VillGott”. Mer information om Seniorträffar får du läsa på www.solna.se  / familj och omsorg/äldreomsorg

Forskning visar, att det viktigaste för att behålla hälsan både för ”kropp och knopp” är att

  • Motionera
  • Var ute i friska luften
  • Ha sociala kontakter
  • Äta hälsosamt
  • Dricka måttligt med alkohol
  • Inte röka

De här aktiviteterna är alltså ett viktigt led i den hjälp till självhjälp som kallas friskvård, och det gäller inte bara oss äldre!

Anne Utter (FP)

65+ och ledamot i Omvårdnadsnämnden

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s