Sol, vind och vatten

          

I september fattade styrelsen för Norrvatten ett par bra och miljömässigt offensiva beslut. En redan hög miljöambition höjs ytterligare.

Låt mig ge tre exempel:

För det första

Norrvatten, som förser Solna och ett dussin andra norrortskommuner med dricksvatten, planerar åtgärder för att vattnet i kranarna hos en halv miljon konsumenter kan miljömärkas med exempelvis Naturskyddsföreningens märkning Bra Miljöval.

Idag existerar ingen sådan märkning, men hos Norrvatten är vi beredda att gå i bräschen och se till att bli först i landet med det som brukar kallas ’Världens tuffaste miljömärkning’ på vårt producerade vatten.

För det andra

Sedan en tid tillbaka tippar Norrvatten inte längre tillbaka i Mälaren det slam som blir en biprodukt vid reningsverket utan man avvattnar slammet och ser till att det kommer till nytta i stället. Vattenverket har därigenom redan uppnått guldnivå i Järfälla kommuns miljödiplomering.

För det tredje

Nästa steg är att Norrvatten, efter beslut i September 2011, nu investerar i två egna vindkraftverk för att försäkra sig om att den elektricitet som går åt i vattenverk och pumpar är så miljövänlig som möjlig.

Detta är en utveckling som Folkpartiet inte bara välkomnar utan varit med och drivit på. Det känns bra att sitta i Norrvattens styrelse och få vara med i den process som leder till en miljömässigt ännu mer hållbar produktion av drickvatten.

Dessutom kunde vi i styrelsen konstatera att vindkraftinvesteringen är så lönsam att vattnet troligen blir billigare för de 500.000 konsumenterna än det annars skulle bli.

Peter Edholm (FP)
Ledamot i styrelsen för Norrvatten

Läs mer på Peter Edholms blogg.

Annonser

3 kommentarer

Filed under Miljö, Solna, Uncategorized

3 responses to “Sol, vind och vatten

 1. Sara

  Kul! Då har Folkpartiet börjat förstå att vindkraft är mera lönsamt än kärnkraft.

  • Folkpartiet är fortfarande för kärnkraft. Det ena utesluter inte det andra.

   Det är ju så att en kraftig utbyggnad av vindkraft förutsätter att man också har s.k. reglerkraft tillgänglig. Det betyder att man måste ha någon annan elproduktion som man med kort varsel kan ”skruva upp” de dagar då det inte blåser tillräckligt (eller för mycket) för att vindkraften ska fungera.

   Vattenkraften är perfekt som reglerkraftkälla. Det går snabbt att ”reglera” – d.v.s. öka eller minska den producerade effekten. Och den är miljövänlig. MEN – vattenkraften är fullt utbyggd och då återstår kärnkraft som källa till reglerkraft. Såvida vi inte vill ta i anspråk de sista outbyggda älvarna i Norrland förstås.

   Alltså: Jag är för vindkraft, men en utbyggnad värd namnet förutsätter att vi OCKSÅ satsar på kärnkraft.

   /Peter Edholm

 2. Christer Liss

  Vindkraft är lönsam bara med stora staliga bidrag (Skattepengar) och pålagor på annan el producerad av kärn- och vattenkraft.

  Vattenkraft är bra som reglerkraft – ja visst men förr kunde vi reglera efter det dagliga behovet av el, nu tvingas vi reglera efter hur det råkar blåsa i landet. År när det regnar mycket, som detta år, tvingas vi släppa vatten förbi turbinerna i vattenkraften. De åren ger vindkraften 0 tillskott till elproduktionen.

  Jag tror tyvärr att vindkraften är nästa återvändsgränd efter etanolgränden som miljörörelsen tvingat in oss i. Detta eftersom den politiska eliten inte förmått stå emot miljörörelsens undergångsscenarior.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s