En stor satsning på skolan

Måndagen den 28 november 2011 var det budgetdebatt i Solna Kommunfullmäktige. De ekonomiska ramarna och målen 2012 för bl a de politiska nämnderna såsom barn- och utbildningsnämnden (BUN), där jag själv sitter, diskuterades i sju timmar.
 
I debatten framförde jag uppfattningen att det hade varit mycket roligare att stå i talarstolen och kunna presentera de satsningar på skolan som vi planerade i juni när de ekonomiska förutsättningarna såg väldigt gynnsamma ut. Då var det blomstrande högkonjunktur. Sex månader senare ser den ekonomiska verkligen helt annorlunda ut.
 
Trots att Sverige och inte minst Solna framstår som ett lysande undantag i en värld som dras med ekonomiska svårigheter kan vi i Folkpartiet tillsammans med Alliansen i Solna fortsätta att förbättra förskolorna och skolorna. Visserligen har vi tvingats minska ambitionerna, men upprustningen av de slitna skollokalerna som vi lovade åtgärda fortsätter. Redan sommaren 2011 togs första etappen där ett 15-tal skolor och förskolor fick alltifrån nya gymnastikgolv och fräscha toaletter till nya luftbehandlingssystem och kök. Nästa sommar kommer det att ske ytterligare åtgärder.
 
Mer om skolupprustningarna kan du läsa påhttp://www.rustasolnasskolor.nu/
 
Skolpengen höjs ett par procent (mer hade varit önskvärt men även jag måste gilla läget)vilket ger mer resurser till förskolan och skolan för att Solna ska kunna fortsätta att höja kvaliteten så att elevernas förbättrade resultat de senaste åren kan fortsätta. Speciella satsningar på lärarna för att höja deras status kommer också att kunna ske.
 
Den ekonomiska verkligheten är inget som bekymrar delar av oppositionen. Där finns inga omvärldsfaktorer att ta hänsyn till. Främst är det Vänsterpartiet som om inget har hänt föreslår en rejäl skattehöjning och s k storsatsningar på alla områden i kommunen. Inga prioriteringar görs. Allt är lika viktigt och lösningen är i samtliga fall – mer pengar. Slutresultatet, blir som alla förstår, förödande. För att kunna ge alla allt måste Vänsterpartiet successivt höja skatten så att skatteuttaget läskigt snabbt närmar sig den magiska 100-procentsgränsen.
 
När det gäller Socialdemokraterna och Miljöpartiet är bilden något annorlunda. De partierna har förstått att det inte går att vinna ett val i Solna på att höja skatterna utan försöker genom ett smågnetande hitta pengar att omfördela. Där är retoriken med hög svansföring i debatten och en eländesbeskrivning om att Solna är på gränsen till social katastrof och med skollokaler som rasar samman vilken sekund som helst en slående kontrast mot de småresurser som man presenterar som ett alternativ för att undvika den katastrof man skrämmer med.
 
Barn- och utbildningsnämndens budget hamnar i runda slängar på runt en miljard nästa år. Socialdemokraterna kräver att budgeten ökar med 5 miljoner och Miljöpartiet 10 miljoner. Det är svårt att förstå att skillnaden mellan himmel och helvete ligger mellan en halv till en procent mer resurser. Det känns inte helt trovärdigt, om ni frågar mig.
 
Hur gick det då? Trots en maratondebatt lyckades inget parti dock övertyga någon annan att rösta på något annat än sitt eget partis budgetalternativ. Den borgerliga alliansen vann, skattesatsen är oförändrad och de planerade skolsatsningarna genomförs om än i något långsammare takt.
 
Lars Granath
Vice ordförande (FP) i barn- och utbildningsnämnen i Solna.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s