Signalisten provar individuell varmvattenmätning

De flesta villaägare anstränger sig för att hålla nere varmvattenkostnaderna eftersom energi och varmvatten är dyrt. Det är bra för miljön. I flerfamiljshus däremot delar alla boende på kostnaderna oavsett hur mycket vatten man använt. Det är mindre bra för miljön.

Den som slipper betala varmvatten efter förbrukning tappar förmodligen lättare och oftare upp ett varmbad och kan tänka sig en kvarts dusch eftersom det inte ger någon effekt på ekonomin.

Detta är ett skäl till att Signalisten nu installerar varmvattenmätare vid ny- och ombyggnationer, på försök. Det ska bli mycket intressant att utvärdera detta och jag skulle inte bli förvånad om de här kommer att bli regel snarare än undantag i framtidens flerfamiljshus.

När vi talat med hyresvärdar som redan infört varmvattenmätning så vittnar de om en minskad varmvattenförbrukning på 15-30 procent. Mätningen ökar rättvisan hos de boende samtidigt som hela miljön gynnas av den lägre den energi­förbrukningen.

Men Signalisten rusar inte iväg och inför detta i varenda fastighet direkt. Först efter en utvärdering där även andra faktorer vägts in kommer Signalisten gå vidare. I utvärderingen kommer även andra faktorer vägas in såsom ökad administration, kostnader för installationen och att vattenmätarnas livslängd endast är tio år i nuläget.

Men förhoppningsvis kan detta bli riktigt, riktigt bra för miljön!

Anna Attergren Granath

 Styrelseledamot (FP)

Bostadsstiftelsen Signalisten

P.S. Signalisten har anslutit sig till SABO:s Skåneinitiativ som innebär en ambition att försöka spara 20 procent i energiförbrukningen mellan åren 2008 till 2016. D.S.

Annonser

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Signalisten provar individuell varmvattenmätning

  1. Pingback: Effektivare kommunala transporter – för miljöns skull | Frösundaliberalen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s