Mångfaldens Solna

Nyckeln till Solnas framgångar är den jämlika mångfalden och respekten för densamma. Det finns många anledningar för Solnabor att vara stolta över sin stad. Många nämner anledningar som att vi har så vackra naturområden att ströva i och att kronprinsessan flyttat hit eller att vi har internationellt erkända Karolinska i vår stad. Andra nämner att vi har ett rikt och utmärkande idrotts- och kulturliv eller att Sveriges miljövänligaste nationalarena byggs här. Några nämner att vi har Sveriges lägsta skatt och är landets mest företagsvänliga kommun eller att vi har en god hushållning med skattebetalarnas pengar. Vissa nämner att vi har en mycket låg arbetslöshet och att få människor tvingas leva på bidrag.

Allt detta är en del av Mångfaldens Solna men här finns så mycket mer att vara stolt över. Vår stad är en mångkulturell stad där en tredjedel av befolkningen har erfarenheter av att leva med även en annan kultur och andra språk. Vi är en kommun där nyanlända välkomnas och integreras i utbildning och sysselsättning istället för att hamna i beroende av samhällets stöd. Vi är en stad som generöst och solidariskt ställt upp för ensamkommande flyktingbarn och vi satsar strategiskt på att de som behöver språkstöd och utbildning i svenska språket ska erbjudas det på bästa möjliga sätt.

Att vi sätter kvalitet som en ledstjärna inom skola, vård och omsorg och att vi därmed har en stor mångfald av utförare av stadens verksamheter är en styrka men också vårt arbete med likabehandling och att erbjuda ett värdigt liv för dem som på grund av olika funktionsnedsättningar inte har samma förutsättning. För i Mångfaldens Solna inkluderas alla.

Vi får dock inte vara naiva och låt oss inte tillåta stoltheten övergå i högmod. Mångfalden måste värnas. Det finns strömningar i samhället som talar om mångfalden som ett hot och som något som behöver bekämpas. Det finns också skeenden i samhället där människor hamnar i utsatthet och utanförskap och där mångfaldens ljus hotas av kraftlöshet och bortprioritering. Det finns viskande röster som säger att vi måste acceptera ojämlikheter till förmån för vissas framgångar.

Ifall jag tillåter mig att parafrasera John Stuart Mill, så skulle jag kunna hävda att det egentliga värdet för vårt Solna, i det långa loppet, är det sammanlagda värdet av alla de individer som bor här.

Låt oss därför värna om Mångfaldens Solna, bära med oss en empatisk jämlikhetskompass och därmed fortsätta vara stolta över vårt Solna.

Neven Milivojevic
Vice ordförande Folkpartiet i Solna

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s