Varför vill så få gå i Fridhemsskolan?

Fridhemsskolan ligger bra till och når goda resultat. Skytteholmskolan ligger bra till och når goda resultat. Ändå väljer de boende i Hagalund och centrala Solna bort de båda skolorna till förmån för andra alternativ. Trots analys på analys är det omöjligt att förstå varför vissa kommunala skolor i Solna är mer populära än andra om man tittar till hur väl skolan lyckas i förhållande till sina förutsättningar. Tittar man sig runt omkring i Solna är t ex Råsunda och Ekensbergsskolan populära skolor som gör ett bra jobb, men det är svårt och hävda att de skolorna är bättre än någon annan skola i Solna om man ser till resultatet i förhållande till förutsättningarna.

Trots att de kommunala skolorna i Solna profilerar sig på många olika sätt verkar inte det hjälpa. Närhet och lokal förankring, matte, svenska och hälsa är några av de särskilda profileringar de kommunala skolorna har valt. Det har inte hjälpt nämnvärt. Den enda riktigt framgångsrika profileringen som drar elever är diverse idrottssatsningar. Många elever väljer gärna den fina och anrika Råsundaskolan, men kanske inte främst för att få njuta av den fina arkitekturen eller jobba extra mycket med andragradsekvationer utan för att för att få sparka fotboll på lektionstid.

Fridhemsskolan försökte ett tag sig på att profilera sig som konståkningsskola i samarbete med Hagalunds ishall. Det gick ett tag, men när eldsjälen försvann och eleverna tyckte att lärarens östeuropeiska syn på undervisning i konståkning var för sträng minskade intresset.

Grannskolan Hagalundsskolan försökte profilera sig på matte och naturvetenskap. Det gick bra ett tag så länge eldsjälarna höll ångan uppe. Ett stort antal elever sökte sig till skolan, inte från Hagalund men från grannkommunen Sundbyberg som inte är känd för sin höga undervisningskvalitet, men det räckte inte för att hålla liv i skolan och den las ner efter att ha gått med underskott i flera år.

Nu har Fridhemsskolan hamnat i samma läge som Hagalundsskolan. Trots stora ansträngningar för att attrahera elever väljs skolan bort av boende framför allt från Hagalund. Skolan har dragits med underskott under mycket lång tid och nu håller det inte längre. Nu kan inte Barn- och Utbildningsnämnden garantera utbildningskvaliteten. En sammanslagning och flytt till Skytteholmsskolans under ordnade former är planerad och beslut kommer inom kort.

Jag har svårt och förstå att så få föräldrar och elever väljer skola efter hur väl varje skola lyckas med undervisningen. Att kunna klacka en fotboll är tydligen viktigare i valet av skola än att perfekt kunna multiplikationstabellen. Diffusa och rent av felaktiga föreställningar om skolorna ger dem ofta dåligt rykte som i de flesta fall ofta är helt oförtjänt. Och det är något som Fridhemsskolan har drabbats av under lång tid.

Lars Granath

Vice ordförande (FP) i barn- och utbildningsnämnen i Solna

Annonser

11 kommentarer

Filed under Uncategorized

11 responses to “Varför vill så få gå i Fridhemsskolan?

 1. ”Fridhemsskolan försökte ett tag sig på att profilera sig som konståkningsskola i samarbete med Hagalunds ishall.” hmmm, det måste varit ett tag sedan… och sedan revs ishallen (en annan gemenskapsbyggnad i området) för att bygga bostäder.

  Jag tror inte alls det här med profilering är problemet. Du skriver: ”omöjligt att förstå varför vissa kommunala skolor i Solna är mer populära”. Finns underlag att tillgå till de många analyser du nämner? Är man på besök i skolan så är det väldigt lätt att förstå att man kan avskräckas av rätt slitna lokaler. Det är verkligheten. Och dåliga rykten tar energi att förändra. Med de ord du beskriver Fridhemsskolan – ”Fridhemsskolan ligger bra till och når goda resultat” – kan jag inte alls förstå hur man väljer att avveckla skolan när man kan göra så mycket med så enkla medel för att göra den mer attraktiv. Jobbet borde vara att arbeta med attraktionskraften hos skolorna, inte att uppgivet titta på siffror och säga: nähä, ingen vill visst gå här, då stänger vi. När las det senast resurser för att till exempel rusta Fridhemsskolans lokaler? För att göra lokalerna mer attraktiva? Vilken strategi har använts för att göra skolan mer attraktiv? Och OM det här har varit ett problem så länge, varför har inte vi föräldrar involverats? Vi har kraft att förändra, och många idéer att bidra med, om vi får chansen – vilket vi aldrig fick. Nu får vi istället bara hem papper med ett besked. Det hela lyser av otroligt dålig hantering, och skrämmande okunnighet om vad skolan betyder inte bara för barnen utan för alla våra gemensamma områden när det gäller integration, trygghet och gemenskap. Det är också en tråkig syn på oss invånare och föräldrar – vi som har våra barn i skolan har väl gemensamt de bästa insikter om skolan och området, men är inte värda att föra en dialog med innan förslag till nedläggning ligger på bordet.

  Rädda Fridhemsskolan:
  http://fridhemsskolan.nu

 2. Rolf Dugse

  Om vi som föräldrar hade fått reda på hur illa det var så hade vi kunnat vara ambasadörer och informerat på förskolorna tex inför start av sexårs. Man skulle hört med företag som Inspira och försökt få dom att integrerats i Fridhemsskolan. Nu när det bara var 3 veckor inför beslut så är det ju väldigt svårt att som förälder påverka.

 3. Jag håller med Rolf.
  Vi boende i närområdet har inte fått hjälpa till. Vi om några borde ha fått chansen att hjälpa till och lyfta området och skolan.

 4. Lars G

  Folkpartiets krav i valet 2010 på upprustning av Solnas skolor kommer alla skolor till del så det är inget argument varken för eller emot Fridhemsskolan. Slitna skollokaler kan sägas om andra skolor, men trots det väljer eleverna andra skolor som är lika eller slitnare än Fridhemsskolan. Jag är glad för det engagemang som visas nu, men när endast 30 procent av barnen boende i Hagalund väljer Fridhemsskolan är det elever till skolan som behövs – inte ett allmänt engagemang för Hagalund!

 5. Lars, passa på att läsa din partikamrat Nevens inlägg om mångfalden i Solna och sätt de värderingarna mot det eventuella beslutet att lägga ned Fridhemsskolan bredvid varandra. Nog osar det lite unket om att ta ut besparingarna i det socioekonomiskt hårdast drabbade området.
  https://ifolkpartietssolna.wordpress.com/2011/12/14/mangfaldens-solna/

 6. Anna Mironova-Hoch

  Håller med med Per! När man väljer skola tittar man som förädrer ( som har drygt 3 veckor på sig att göra valet) mest på yttliga faktorer (utseende) och rykte. Fridhemsskolas brister i båda kategorier! Det är därför många väljer bort den.
  Det är där kommunen har svikit sina invånare. Tyvärr går det inte att bryta den onda cirkeln med bara förädraengagemanget..Om kommunen hade åtminstone renoverat skolan och gården, kunde man efter ett tag säga att man gav skolan en chans.

  Anna

 7. Man ska heller inte glömma att Solna ger noll information inför skolvalet. Så den information som tjänar som grund för föräldrars beslut är intrycket när skolorna håller öppet hus och rykten från andra föräldrar.

  Sett från detta perspektiv är det ganska naturligt att få väljer Fridhemsskolan. Slitna lokaler, och en historia av stökig miljö.

  Solna har i samarbete men andra kommuner genomfört utvärdering av skolor i solna (http://www.ljuspakvalitet.se/download/18.2a034134133aa8971978000384/Rapport+Fridhemsskolan+juni+2011.pdf). Solna genomför även egna undersökningar och jämförelser. Attitydundersökningar och resultatjämföresler. Det finns rapporter och planer på vad som planeras för de olika skolorna, t ex upprustningar (http://www.solna.se/Global/F%C3%B6rskola%20och%20skola/Upprustning%20av%20skolor%20och%20f%C3%B6rskolor/Upprustning%20Fridhemsskolan.pdf)

  Varför sätter man inte ihop en broschyr i samband med skolvalet? Där skulle man kunna informera om den positiva trenden. Man skulle kunna redovisa de mätbara resultat som finns.

 8. Lars Granath

  Skolan har gått med underskott i 10 år. Det har föräldrarådet fått information om lika länge. Den kunskapen är väl känd bland föräldrarna. I dagsläget fanns det inget som talade för att skolan skulle kunna vända trenden.

  Endast 30 procent av eleverna i Hagalund väljer Fridhemsskolan trots det goda resultatet. Och ett stort antal av elever som väljer skolan hoppar av under första terminen så fort det blir en plats ledig i t ex Råsundaskolan. Elevunderlaget är helt enkelt for litet och ostabilt.

  Skolan och dess olika rektorer har gjort fantastiska insatser för att göra skolan mer känd och marknadsföra sig. Det har inte hjälpt.

  Eleverna i Fridhem får genom stadens resursförelningssystem mest pengar per individ till undervisningen. Trots detta går skolan med förlust.

  Hagalund ligger mitt i Solna och är en stadsdel som inom kort har landets största affärscentrum, en nybyggd tågstation där troligen både fjärrtågen och arlandabanan kommer att stanna tilsammans med tvärspårbanan och världens mest moderna fotbollsarena på gångavståndstånd. Hagalund har stora förutsättningar att bli en fantastisk stadsdel oavsett om eleverna går i Fridhemsskolan eller inte.

  • Hej! till att börja med finns det inget som säger att en skola inte kan gå med minus, det var ju c:a 1 miljon och det är väl småpengar i Solnas budget. Sedan har jag för mig att det inte går så bra för Skytteholm heller.
   Hagalunds område kommer inte (om beslutet får vara) ha någon kommunal grundskola i huvud taget och det anser vi som medborgare vara kommunens ansvar att ha, vidare bygger man precis ett nytt bostadsområde nere vid Fridhem där den gamla ishallen och fotbollsplanen var och hela Bilia området ska bli bostäder inom kort. Man ska förtäta runt Frösundaleden och bygga bostäder där Råsunda nu ligger.

   Det finns inga privata alternativ i hela området som inte har milslånga köer, så det är Skytteholm som gäller för gemene man.
   Lägger man nu ner Fridhemsskolan så kan man ju inte om ett par år öppna upp igen och tro att medborgarna ska lita på att det blir en bra och trygg skola igen, utan det kommer ta flera år att bygga upp förtroendet igen. Låt skolan vara kvar med 1-5 som det har varit och visa att alla områden i Solna är lika värda att ha en kommunal skola…..

   Slå ihop administrationen för Fridhem och Skytteholm till att börja med så spar man ju en hel del pengar och visar även att Hagalund är värt att sattsa på, precis som det var när man fick statliga pengar för att bygga Flaggskeppet och satsade på ungdomarna och de boende i Hagalund. Fast som det nu är så var det kanske bara en illusion att politikerna hade det genuina intresset av medborgarna i Hagalund, det var tydligen bara för att kommunen fick statliga pengar.

   I Hagalund har vi tappat Posten och Kommunal grundskola, Flaggskeppet som samlingsplats finns inte heller längre, där rök dom pengarna.
   Vad händer med parkleken vid Fridhemsskolan när man inte kommer kunna rekrytera barn till fritidsklubben, ska de också behöva lägga ner. Det vore dråpslaget för Hagalundsungdomarna, sedan får väl polisen och socialförvaltningen lägga en massa pengar på området 😦

   Jag är inte negativ utan har bott och jobbat i området sedan 1974, dessutom varit med om att jobba med vad vi skulle göra med de statliga pengarna för att få fart på området och föreningslivet här.
   Nu ser jag resultatet med facit i hand och dessutom någorlunda nybliven förälder på senare dagar, har 2 tjejer som är 7 & 9 år som snart ska stappla iväg i 25 min till Skytteholm med bilvägar att korsa och ett centrum som lockar på väg hem från skolan..

   Det sista du skriver talar ju verkligen för att det är viktigt att värna om Fridhemsskolan.

  • Tobias östberg

   Sorgligt att en politiker i Solna har en så nedlåtande attityd mot oss föräldrar. De föräldrar jag möter är upprörda över eftersatt underhåll och avsaknad av satsningar på skolan i kommunen. Och vem det är som spelar boll med våra pengar egentligen?

 9. Hamnade på detta inlägg när jag sökte runt på skolor i Solna. Jag håller med, en upprustning rent fysiskt skulle alla skolor i Solna må bra av. Jag gick för ett tag sedan runt med vänner från England (skolfolk) och de blev förfärade att det kunde se så bedrövligt ut i Sverige. Är trött på politiker som inte tar hjälp av väljare utan bara ser ner på oss. Låt oss hjälpa till, höj skatten lite och ta hjälp av vår kunskap. Det är många välbetalda och välutbildade människor i Solna kommun som skulle göra vad som helst för att få en skola av världsklass i närområdet! Hälsar, Cecilia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s