Skytteholmsskolan och Fridhemsskolan slås samman!

Det är få saker som är så dramatiska för föräldrar som att se sina barns skola stängas och se barnen tvingas flytta till en annan skola. Flytten innebär kanske att barnen får nya lärare, nya klasskamrater, troligen ny skolväg och att livet blir minst sagt lite tumultartat ett tag. Även om de flesta barn är snabba att anpassa sig tar det säkerligen lite längre för andra. Det är lätt att förstå och sätta sig in i hur det känns. Vi är många som har varit med om detta.

Trots denna vetskap om att livet kommer att förändras för många barn ska Barn- och Utbildningsnämnden i Solna den 1 februari fatta beslut om att slå ihop Fridhemsskolan och Skytteholmsskolan och inleda ett arbete för att integrera de båda skolorna. Den omedelbara effekten blir att skolorna får samma skolledning och att eleverna i Fridhemsskolan under ordnade former under ett par år successivt kommer att flyttas över till Skytteholmsskolan.

Bakgrunden är egentligen väldigt enkel. De båda skolorna har idag för få elever och en sammanslagning skulle skapa en god ekonomisk förutsättning att bedriva en undervisning av god kvalitet. Mer pengar till undervisning, mindre till administration och glas och betong.

Fridhemsskolan är särskilt utsatt. Trots att skolan får mest pengar per elev i Solna genom skolpengens konstruktion (en höjning i årets budget med en miljon kronor) samt extra resurser för bl a elever med särskilda behov och svenska som andraspråk går skolan med underskott.

Fridhemskolan har under de senaste 10 åren visat underskott och närmar sig nu en smärtgräns där skolpengen, trots att den så tydligt gynnar skolan, snart bara räcker till att betala lokalkostnaderna. I praktiken har Solnas andra skolor och förskolor under lång tid alltså sparat och gnetat i sina budgetar för att kunna ha ett överskott som kan balansera underskottet i Fridhemsskolan. I praktiken innebär det att större barngrupper och större klasser i andra skolor och förskolor i Solna har subventionerat Fridhemskolans elever utöver att eleverna där redan får det högsta stödet per elev. Det är lätt att förstå att det inte håller i längden.

Rektorer har kommit och gått på Fridhemskolan. De har gjort ett bra jobb. Läget är bra. Eleverna trivs. Satsningar och profileringar har avlöst varandra. Idéer har stötts och blötts. Marknadsföringsinsatser gentemot de boende i främst Hagalund, men också i övriga Solna, har genomförts. Solna stad kan stolt visa upp att Fridhemskolan har lyckats väl med det pedagogiska uppdraget. Statistik från Skolverket visar att elevernas resultat ligger över det som kan förväntas utifrån förutsättningarna och över riksgenomsnittet.

Mycket talar alltså för Fridhemskolan. Ändå väljer Hagalundsborna bort skolan. I dag är det endast drygt 30 procent av barnen i närområdet som går i Fridhemskolan. En överväldigande majoritet väljer skolor i andra delar i Solna eller i framför allt Stockholm. Och några elever från andra stadsdelar i Solna eller kommuner som skulle kunna väga upp hagalundsbornas ointresse för Fridhemskolan verkar inte finnas.

I ett sådant läge är det min skyldighet att som ansvarig för skattebetalarnas pengar och undervisningens kvalitet i Solna att sätta ner foten och säga stopp – nu håller det inte längre! 10 år med underskott är tillräckligt! Dags att se barnen i ögonen och berätta för dem att du måste flytta till en annan skola och till föräldrarna (som också är skattebetalare) säga att nej nu håller inte det här – låt oss skapa något nytt som ger dina barn en bättre grund för sin resa genom livet. Det är precis vad jag tänker göra på sammanträdet den 1 februari.

Lars Granath

Vice ordförande (FP) i barn- och utbildningsnämnen i Solna

Annonser

3 kommentarer

Filed under Uncategorized

3 responses to “Skytteholmsskolan och Fridhemsskolan slås samman!

 1. Perspektiv Lars Granath!

  I ett helt fritt val är inte 30% dåligt… Om ditt eget parti gjorde ett sådant resultat i riksdagsvalet skulle man prata om historiskt starkt stöd, eller hur?

  Att elever försvinner är en konsekvens av det fria skolval som finns och som har ett starkt stöd över partigränser men det upphäver inte skyldigheten att se till att all sorts valfrihet krossas under någon ”osynlig hand.”

  Det är klart att det är viktigt att ha en balanserad budget, men utbildning (läs investering) kommer alltid vara en kostnad i kommunala budgetar. Det är svårt att ta på allvar en marginell besparing på den sista skolan i Hagalund samtidigt som kommunen sänker skatten ytterligare och ändå gör ett plusresultat. Ett ganska ordentligt plusresultat.

  Sanningen är att samtliga skolor utom två inte når budget. Vilken skola i konsekvensens namn blir nästa att lägga ned? Bergshamra?

 2. Tobias Östberg

  Äh, nu bygger vi norra Europas största köpcentrum istället. Barn kostar bara pengar.

 3. Rolf Dugse

  Hoppas ni har räknat på begärda skolskjutsar som kommer att önskas från föräldrarna till barnen som bor i Hagalund och som måste gå över 2 vägar, varav en är livligt trafikerad av bilister som har bråttom att parkera i Solna Centrum…..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s