Nedläggning av Fridhemsskolan kan ge högre lärarlöner!

Fridhemsskolan avvecklas och eleverna flyttas till den närbelägna Skytteholmsskolans lokaler. Det innebär mer resurser till lärarlöner och undervisningsmaterial och mindre till lokalkostnader. Resultatet blir en ekonomisk grund för bättre kvalitet i undervisningen.

Sedan i mitten av 1990-talet, då jag för övrigt hamnade i Barn- och utbildningsnämnden, blir Fridhemsskolan den sjunde grundskolan som läggs ner i Solna. Samtidigt har kvaliteten i skolan blivit enormt mycket bättre. Då låg Solna långt under rikssnittet och presterade sämre än vad som förväntades av dem i förhållande till förutsättningarna. Idag är förhållandet det motsatta. Solna lyckas bättre än riksgenomsnittet och bättre än förutsättningarna. Finns det måhända ett visst samband här?

Den rödgröna oppositionen har motsatt sig samtliga sju nedläggningar. Argumentet har varit att skolorna behövs för att ”snart” kommer det elever till skolorna. Samma argument hörs idag. Det har hittills inte hänt. Det har aldrig varit fullt med elever i de kommunala skolorna på många decennier. Det visar också den lokalbehovsanalys som staden låtit göra och som ligger till grund för avvecklingen av Fridhemsskolan. Analysen används också som en upprustningsplan som är resultatet av Folkpartiets vallöfte om att rusta Solnas förskolor och skolor. Ett löfte som nu infrias. Läs mer på: http://www.rustasolnasskolor.nu/.

Ingen av de sju skolor som staden har avvecklat har rivits. De används istället till annat. Idag är de bl a fritidsgård, friskola, komvux eller förskola. Om oppositionen hade fått sin vilja igenom hade vi alltså haft sju skolor ytterligare. Ingen av skolorna hade då varit fulla. Troligen hade alla dragits med ekonomiska problem. Tänk om någon skulle räkna på hur mycket en sådan politik hade kostat skattebetalarna sedan mitten på 1990-talet. Jag skulle tippa på några 100-tals miljoner kronor i för höga lokalkostnader och uteblivna hyresintäkter. Vad jag vet har oppositionen inte tagit med detta i sina budgetar. Det borde de göra, om man ska vara korrekt i sin budgetering och ta konsekvenserna av sin egen politik.

Solna växer, men mest norrut och vad vi har sett under en lång tid är att resurserna flyttas med behoven. Senast var det Frösunda som fick utbyggd kommunal service. Nu är det Ulriksdal och Järva som är i centrum. Just nu byggs en stor förskola i Ulriksdal och om något år eller så står en ny fin kommunal skola klar i Ulriksdal som kan ta emot ungefär lika många elever som Råsundsskolan, d v s över 700 elever. Att man valt att bygga en så stor skola antyder kanske att det är vad som krävs för att få ekonomin att vara så stabil att skolan kan ge utbildning med kvalitet.

En skolnedläggning är inget att vara glad över eftersom det är många som drabbas, men att göra ingenting är ännu värre. Halvtomma skolor med usel ekonomi är det ingen som har glädje av. Elever och föräldrar vill ha god kvalitet i undervisningen, lärare vill ha goda förutsättningar i sitt arbete och högre löner (10 000 kr till i månaden är senaste budet) och politikerna i Alliansen vill ha en välskott kommun att visa upp inför väljarna nästa val. Att under lång tid flytta skolans resurser dit de bäst behövs är något jag har varit med och gjort för att alla dessa tre saker ska kunna uppfyllas. Då får man leva med att kanske vara svensk mästare i att lägga ner skolor. Jag får ta konsekvensen av min egen politik.

Lars Granath

 Vice ordförande (FP) i barn- och utbildningsnämnden i Solna.

 

Annonser

2 kommentarer

Filed under Uncategorized

2 responses to “Nedläggning av Fridhemsskolan kan ge högre lärarlöner!

  1. Rolf Dugse

    Hej Lars!
    Det som fattas i din räkning och tankegång är ni i utskotten inte har den hela bilden, eftersom ni har vattentäta skott er emellan. Vad kostar inte snatteri, ökad brottslighet och ökad frånvaro pga längre gångvägar och att de kommunala grundskolorna blir ett slags B-skolor.
    Hur känns det för ungdommarna som inte kommer in på gymnasiet pga dåliga betyg…….

  2. Konsekvensen av din egen politik tar du om tjugo år…
    Vilket alltid är problemet med politiker utan visioner. Ni ser i allt kortare perspektiv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s