Beslut om skolsammanslagning fattat

Till ljudet av talkörer från föräldrar och barn som tappert trotsade kylan och mörkret fattade Barn- och Utbildningsnämnden i Solna den 1 februari beslutet att slå samman Fridhemsskolan och Skytteholmsskolan. Syftet med sammanslagningen är att skapa en bra ekonomisk grund för god kvalitet i undervisningen för barnen i båda skolorna. Nu är beslutet fattat. Dags att kavla upp ärmarna och börja jobba…

Oppositionen ansåg att sammanslagningen måste utredas ytterligare, men hade inget svar på frågan hur skolan skulle kunna bli mer attraktiv och locka fler elever. Vi var helt överens i nämnden om att de båda skolorna ska samlas under en och samma rektor och gemensam administration. Socialdemokraterna och Miljöpartiet visste inte heller hur skolans underskott skulle finansieras. De har nämligen inte mer pengar i sin skolbudget jämfört med den styrande borgerliga majoriteten i Alliansen. Det enda parti som i valet krävde höjd skatt för att kunna strö pengar över samtliga kommunala verksamheter var Vänsterpartiet. Deras budskap åkte rejält på däng i valet 2010 och partiet förlorade flera röster. Uppenbarligen vill inte väljare i Solna höra talas om höjningar av skatten.

Det engagemang som många i Hagalund har visat de senaste veckorna är glädjande. Jag hoppas att det engagemanget lever vidare och kan ligga till grund för att tillsammans med rektor, lärare och vi i den politiska ledningen skapa en ny attraktiv skola. Ser fram emot det.

Sammanslagningen sker i flera steg. Fridhemskolan och Skytteholmskolan går samman och blir Skytteholmsskolan med en rektor och en gemensam administration under våren 2012. Hösten 2012 flyttar elever i årskurs 4 och 5 till Skytteholmsskolans lokaler och hösten 2013 flyttar årskurs 3.

Hösten 2013 planeras flytten ske för de yngsta eleverna, men om rektor finner att det är möjligt att den gemensamma Skytteholmsskolan kan bedriva verksamhet i en del av Fridhemsskolans lokaler kan skolans rektor välja att ha verksamhet där för F-klass till åk två.

Föräldrar och elever på Fridhemskolan är självfallet besvikna och hävdar att de aktivt valt skolan. Jag måste tro på det, men det som gjorde att jag definitivt bestämde mig för att en sammanslagning är det enda rätta var när rektorn på Fridhemsskolan berättade följande:

Varje hösttermin under en lång följd av år har tillräckligt många (aktivt eller inte) valt Fridhemsskolan för att skapa två fulla klasser. På det antagandet har skolan dimensionerat sina lärarresurser, men när höstterminen har gått har de två klasserna minskat till två halvklasser. Uppenbarligen har ett stort antal elever ”valt” Fridhemskolan i väntan på plats i någon annan skola. När de fått ett annat erbjudande har de försvunnit från skolan.

Som alla förstår håller i det inte i längden. Till slut var jag tvungen att ta ansvar för Solnas skattebetalares pengar. Beslutet hade behövt tas förr eller senare ändå. Nu togs det den 1 februari 2012. Visst hade vi kanske kunnat vänta ett år som oppositionen ville, men det hade inte hjälpt. Kanske borde beslutet ha fattats långt tidigare, men vi hoppades in i det längsta att det skulle gå. Det gjorde det inte.

Solna stad informerar här.

Lars Granath

Vice ordförande (FP) i barn- och utbildningsnämnden i Solna.

 

Annonser

2 kommentarer

Filed under Uncategorized

2 responses to “Beslut om skolsammanslagning fattat

  1. ”2. Ökad studiero. Öka skolans befogenheter för hålla ordning och reda och god inlärningsmiljö i klassrummen. Nolltolerans mot mobbning!”

    Lycka till med arbets- och studiemiljön på Solnas nya stordriftssatsningar i skolan. Stordrift, för resten…känns lite betongsosse över det, nej?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s