Att vara anhörig i Solna

Många anhöriga till äldre, sjuka och omsorgsbehövande ser det som en självklarhet att hjälpa och stödja sina nära och kära. Den anhörige är ovärderlig men behöver ibland få tänka på sitt eget välbefinnande.

Därför infördes i juli 2009 en bestämmelse i socialtjänstlagen som säger att kommunen ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående som har funktionshinder.

Anhörigvårdare är make, maka, sambo, förälder, barn, syskon, vän eller granne som hjälper någon nära som inte klarar vardagen på egen hand. Av all omsorg för äldre svarar anhörigvårdare för 2/3, vilket naturligtvis är ovärderligt för samhället.

Den anhörig i Solna som behöver information och stöd för att få vardagen att fungera kan kontakta Anhörigteamet. Där arbetar en grupp välutbildade personer som erbjuder hälsofrämjande åtgärder, enskilda samtal, deltagande i anhöriggrupp, utbildning, råd och stöd. Solna erbjuder också avlösning i hemmet, som kan beviljas efter ansökan.

Att vara anhörig till någon nära som drabbas av sjukdom, särskilt demenssjukdom, är mycket påfrestande. Det är inte självklart för den anhöriga att lämna ifrån sig ansvaret för sin närmaste, utan pliktkänslan gör att många väljer att kämpa på så länge det någonsin går.  Ofta sker arbetet i det tysta och utan omgivningens kunskap. När väl anhörigteamet får vetskap om situationen kan det ha gått alltför lång tid så att den anhöriga är helt utsliten och till och med utbränd.

Låt oss därför hjälpas åt att sprida kunskapen om Solnas Anhörigteam till de som behöver deras stöd och hjälp. Vi vill ju att alla i Solna ska ha ett bra och värdigt liv.

Telefon till Anhörigteamet i Solna, 070-287 22 84

Anne Utter

Ledamot av Omsorgsnämnden

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s