Meddelarfriheten stärks i Solna

Den som arbetar med utsatta människor måste våga slå larm om eventuella missförhållanden, oavsett om man jobbar i kommunal eller privat regi. Det är viktigt både för brukarna och för personalen.

Men i dag är skyddet för meddelarfriheten olika beroende på om du är anställd av det offentliga eller hos en privat entreprenör. Så länge alla enskilda alternativ ändå var förbjudna på grund av socialdemokratiska monopol betydde denna skillnad kanske inte så mycket i praktiken, men nu är läget annorlunda när valfrihetslösningar och enskilda utförare blir allt fler.

Visserligen har alla en grundlagsskyddad rätt att gå till medierna. Skillnaden ligger i att privatanställda inte har samma skydd mot att bli straffade av sin arbetsgivare. I offentlig sektor är det förbjudet för arbetsgivaren att försöka ta reda på vem som vänt sig till lokaltidningen eller berättat för radioreportern om interna förhållanden, och det är inte heller tillåtet att straffa den som gjort det om saken blir känd på annat håll. Så ser det inte ut i privata företag.

Därför vill Folkpartiet att lagstiftningen ändras. Det är viktigt att samma meddelarfrihet gäller för alla som arbetar i yrken där det handlar om att möta människor i utsatta lägen, till exempel vård och omsorg.

Men vi sitter inte stilla i Solna och väntar på en lagändring. Vi kan ju också ställa egna krav i upphandlingar. På Folkpartiets förslag har nu en stärkt regel om meddelarfrihet införts i socialtjänstens senaste upphandling, gällande boendestöd för personer med psykisk funktionsnedsättning. I denna upphandling har nu meddelarfrihet lyfts in som ett villkor som entreprenörerna måste uppfylla.

Fram till dess att en ny lagstiftning kommit på plats ska vi utnyttja vår makt som upphandlare. Samma upphandlingskrav borde successivt finnas i alla verksamheter där man arbetar med människor som behöver hjälp och stöd.

Den som jobbar i vård, omsorg eller socialtjänst ska inte behöva vara rädd för att tala ut. Och den som behöver stöd ska mötas av personal som vågar slå larm om något inte står rätt till.

Martin Andreasson,1:e vice ordförande (FP) i socialnämnden

Annonser

1 kommentar

Filed under Folkpartiet, Solna

One response to “Meddelarfriheten stärks i Solna

  1. Lennart Sundquist

    Utmärkt förslag. Men varför begränsa sig till successivt genomförande i anslutning till nya upphandlingar. Det borde finnas möjlighet att genomföra det snabbt på bred front med alla entreprenörer som Solna har avtal med. Det kan väl inte vara ointressant för dessa företag att lyssna på kommunala önskemål i detta avseende – inte minst med hänsyn att föreetagen borde vara intresserade av goda framtida relationer till kommunen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s