Så satsar vi på Solnas skolor

Allt färre värre väljer Solnas kommunala skolor trots det goda och ständigt förbättrade skolresultatet. Så har det varit sedan det fria skolvalet infördes i Solna 1992. Tydligast syntes detta nyligen i debatten om sammanslagningen av Fridhemskolan och Skytteholmsskolan. I Hagalund valde 70 procent bort den närmast belägna Fridhemsskolan till förmån för andra alternativ. Till slut blev eleverna för få och eleverna flyttas nu till Skytteholmsskolans lokaler.

Folkpartiet vill utveckla de kommunala skolorna i Solna. Skolorna i Solna ska hålla hög kvalitet och vara attraktiva. Här är några exempel på vad som sker och vad folkpartiet anser ska göras för att förbättra de kommunala skolorna i Solna.

Skollokalerna måste hålla en hög standard. Nedslitna lokaler, äckliga toaletter och läckande tak är ingen god utbildningsmiljö för våra barn och unga. I valrörelsen 2010 var kravet på upprustning av Solnas skolor Folkpartiets viktigaste fråga och eftersom vi fick ett ökat stöd i valet och fortsätter att delta i Solna styre infrias nu det löftet. 60 miljoner kronor avsätts 2012 på upprustning av stadens skolor och förskolor. Mer kommer de närmaste åren.

Krav på uppföljning och dokumentation av elevernas resultat i den nya skollagen, som har tagits fram under ledning av folkpartiets partiledare och utbildningsminister Jan Björklund, gör att Solna kommer att lägga ner mycket tid på att uppfylla lagens ökade krav. Med tydliga mål och nya rutiner för hur elevernas kunskaper redovisas och verifieras hoppas kommunen kunna ytterligare förbättra resultaten i skolan.

Solnas skolor måste ha den bästa tekniken. Här krävs en rejäl upprustning. Under året kommer en ny IT-plattform att införas. Rätt att välja skola och förskola via Internet och förbättrad dialog och kommunikation mellan föräldrar och skolan blir resultatet. Försök med läsplattor sker på förskolorna i Solna och egna datorer till lärare och elever kommer att introduceras med början på den nyligen sammanslagna skolan Skytteholm/Fridhem.

Solnas skolor måste bli bättre på att stimulera de duktiga eleverna. Skolverket ger Solna högt betyg när det gäller att stötta och stimulera svagpresterande elever. Däremot har vi väldigt lite att erbjuda de duktigaste. Under året ska vi ta fram en plan för hur de högpresterande eleverna i Solna ska kunna få en mer anpassad och stimulerande undervisning.

Lärarnas status måste höjas. Solna kommer att delta i de statliga satsningarna som görs för att ge lärarna högre kompetens bl a genom lärarlyftet och särskilda satsningar för t ex mattelärare. Just nu pågår ett stort arbete för att lärarna i Solna ska få sin lärarlegitimation som är grunden i den framtida utvecklingen av lärare. Höjda löner för duktiga lärare, bättre arbetsvillkor och förbättrade karriärmöjligheter är några av de saker Solna jobbar med för att utveckla lärarna.

Lars Granath

Vice ordförande (FP) i barn- och utbildningsnämnen i Solna.

Annonser

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Så satsar vi på Solnas skolor

  1. hamzaspappa

    70% är ett skenargument i den här frågan. De 70% ni talar om skulle inte få plats på Fridhemsskolan, så siffran är irrelevant. Den intressanta siffran är 100% av de elever och föräldrar som väljer Fridhemsskolan, de 100% som nu sviks av att Solna kommun tror att staden är ett enda stort AB. All utbildning är investering, alla investeringar kostar pengar.
    Det är en logisk omöjlighet att en kommunalt finansierad skola kan gå med vinst, det borde tom en marknadsivrare som Granath förstå. Får skolan röda siffror i budgeten beror det på att man budgeterat fel, inget annat.

    Kommunen gör jättevinster och väljer då att ytterligare öka besparingarna, ännu en gång i Hagalund som nu har förlorat all kommunal service ö.h.t.

    Vilket lyft för området.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s