Solnamodellen skapar livschanser

Solnamodellen kan enklast förklaras som ett samarbete med fokus på ett systematiskt arbete med att få Solnabor att gå från bidrag till egen försörjning via arbete eller studier. Modellen grundar sig i ett individanpassat arbetssätt, god omvärldsbevakning samt goda relationer med arbetsgivare, samarbetspartners och utbildningsleverantörer. Kompetensnämnden i Solna är huvudman och inspiratör för verksamheten.

Solnamodellen – Kompetensförvaltningens systematiska arbete tillsammans med partners för att rusta arbetslösa Solnabor samt stödja dem att gå från bidrag till egen försörjning via arbete och studier. Färgade fält är aktiviteter som utförs av Kompetensförvaltningen. Källa: Solna stads Årsredovisning  2011

Detta arbetssätt förklarar varför vi i Solna har låga siffror vad gäller arbetslöshet och bidragsberoende men ännu viktigare så blir konsekvensen fler människor som har makten över sina egna liv och den frihet som kommer med ett arbete eller utbildning. Som en av grundstenarna i mitt socialliberala sinne så gläds jag med denna utveckling men samtidigt kommer jag ihåg att det finns många människor i vårt samhälle som inte har friheten att välja sin arbetsförmåga eller sin tillgänglighet på arbetsmarknaden. Därför måste vi också bli ännu bättre och gemensamt i samhället skapa förutsättningar för fler att få uppleva denna frihet. 

Några av framgångsfaktorerna i Solnamodellen är:

Coachning – Individuella samtal med deltagaren skapar förtroende och ökar deltagarens anställningsbarhet genom stärkt självkänsla, självförtroende och motivation.

Matchning – Djup kunskap om deltagarens och olika arbetsgivares behov ökar möjligheten att matcha rätt arbetsgivare med rätt deltagare vad gäller arbete, praktik och utbildning.

Heltidsinsatser – Flyktingar och vissa grupper av utrikes födda solnabor erbjuds svenskundervisning, arbetslivskontakter och samhällsorientering på heltid. Detta bidrar till att deltagaren får en snabbare integration i samhället och arbetslivet.

Företagskontakter – Täta och goda kontakter med arbetsgivare leder till att deltagaren kan komma in tidigt i rekryteringsprocesser samt erbjudas relevanta praktik- och lärlingsplatser.

Utbildning – Kvalificerad studievägledning samt ett brett och flexibelt utbud av individanpassad utbildning leder till en ökad anställningsbarhet för deltagaren.

Att ett arbetssätt kan skapa livschanser må låta märkligt, men i Solna är det en verklighet. Att skapa aktivitet, inspiration och motivation, att skapa förutsättningar till arbete eller studier och att satsa på att skapa livschanser kräver kompetenta, engagerade och lyhörda medarbetare. Detta har vi i Solna, så en eloge till dem härmed!

Neven Milivojevic

Vice ordförande, kompetensnämnden (Fp)

Källa för fakta och text om modellen hämtade från Solna stads årsredovisning 2011.

Annonser

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Solnamodellen skapar livschanser

  1. Pingback: Solnamodellen skapar livschanser |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s