Solna i ”Caremaskandalen”

”Så dödar vi en människa” är namnet på en bok som diskuterats de senaste dagarna i tv-soffor och radioprogram. Författaren Stefan Gurts har fått besvara frågor om besparingar i äldreomsorgen, inlåsta och neddrogade dementa och girighet i vårdbranschen.

Stefans pappa bodde i Solna och tillbringade sin sista tid på Skoga Äldreboende i Huvudsta, som drivs av det kommunala bolaget Humaniora AB. När boken kom ut gjorde Omvårdnadsförvaltningen en snabb genomgång av journaler från 2010, men fann inget anmärkningsvärt om Stefans pappa.

Stefan Gurts beskriver i boken sin pappas sista tid i livet. Han beskriver pappans snabba förändring från rundmagad, glatt skämtande men något förvirrad gentleman till avmagrad åldring som förlorade livslusten, vägrade äta och dricka och svälter sig till döds.

I DN.Kultur  tisdag 27 mars finns en intervju med Stefan Gurts. Den är mycket läsvärd och ger en bild av hur han som son till en åldrande och dement pappa har upplevt sorgen och anklagelsen över att inte ha varit tillräckligt närvarande. Orsaken till pappans död skriver han med ordet ENSAMHET, och frågar sig hur han själv kunde vara så blind och upptagen. Men som många i sin generation ville hans pappa inte tränga sig på och inte vara i vägen.

Efter att ha läst intervjun med Stefan Gurts förstår jag varför det inte blivit någon diskussion i medier om kvaliteten på Skoga Äldreboende, som i våra brukarundersökningar får att gott omdöme.

Stefans anklagelse riktas inte mot vården utan mer mot honom själv och mot oss alla.

Anne Utter

Ledamot av Omvårdnadsnämnden

 

Annonser

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Solna i ”Caremaskandalen”

  1. Christer Liss

    Tack Anne för ett bra och tydligt inlägg.
    Man kan väl tillägga att anledningen till att det inte blivit några stora rubriker är att boendet är drivet av kommunen och inte av ett AB. Det är ju de senare som skall stigmatiseras till varje pris.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s