Folkpartiet infriar vallöfte om Parboendegaranti

I höst införs en ny lagstadgad parboendegaranti i Sverige. Den ska skapa möjlighet för äldre par, som så önskar, att kunna fortsätta bo tillsammans när den ena partnern av hälsoskäl tvingas flytta till ett äldreboende.

Jag välkomnar denna nya lagliga rätt och skyldighet för kommuner. Ser vi i Solna så finns det ingen tydlig information om denna möjlighet på stadens hemsida trots att man även i Solna kan få hjälp med att finna lösningar, i alla fall ifall någon kommer på och har ork att begära det.

Regeringen har i dag skickat en lagrådsremiss till lagrådet med ett lagförslag om rätten att åldras tillsammans. I den föreslås en ny bestämmelse i socialtjänstlagen som slår fast att äldre par som varaktigt bott tillsammans ska kunna fortsätta att göra det även när den ena maken behöver äldreboende.

Folkpartiets kommunundersökning från 2011 visade att bara en tredjedel av landets kommuner själva har infört en rätt för äldre par att flytta till äldreboende tillsammans. I många kommuner finns varken politiska beslut eller andra former av riktlinjer för parboende i de fall då bara den ene maken har behov av omsorg.

Undersökningen visar även att det är få par som önskar parboende. Så kostnaderna för att gå parets önskemål till mötes är marginell för kommunerna. Men för det enskilda paret som inget hellre önskar så handlar det om livskvaliteten de sista åren i livet.

En dom i regeringsrätten 2010 slog fast att äldre makar, utifrån socialtjänstlagens nuvarande bestämmelser, inte kan ställa krav på att alltid få bo tillsammans i äldreboende om bara den ena har omfattade hjälpbehov. I det fall som prövades hade makarna levt tillsammans i 68 år. Domen visade att vi behöver förtydliga lagstiftningen.

Folkpartiet i Solna och jag (www.folkpartiet.se/neven) har haft parboendegaranti för äldre som ett vallöfte i senaste valet 2010 och jag är stolt över folkpartiets kamp för att tillvarata även äldres rättigheter.

Se en film där Barbro Westerholm berättar om beslutet.

Neven Milivojevic

Vice ordförande Folkpartiet i Solna

Källa: www.folkpartiet.se

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s