Hur ska Solna utmana de duktigaste eleverna?

I Solnas skolor sägs att skolan ska vara individanpassad och möta elevens kunskapsnivå för att kunna ge en utbildning som utmanar eleverna och uppmuntrar dem att anstränga sig det där lilla extra för att uppnå goda resultat. Det uppdraget har bara delvis lyckats för vissa av eleverna.

Solnas skolor är bra på att fånga upp de svagare eleverna. Det läggs, menar rektorerna när man pratar med dem, mycket tid och kraft på att alla elever ska vara behöriga till gymnasiet. Mycket fokus ägnas åt att hitta lösningar för de svagare eleverna och utveckla formerna för åtgärdsprogram när en elev inte beräknas nå målen. Lovskolor och andra former av extra stöd gör att skolorna lyckas väl med det uppdraget.

Det är ett viktigt huvuduppdrag att stötta de svaga eleverna, men skolorna i Solna har ett ansvar för att göra samma sak för de duktigaste eleverna. Det är en utmaning att behålla de starkaste eleverna i de kommunala skolorna då utbudet av fristående skolor och kommunala skolor med gott rykte i framför allt Stockholms innerstad lockar. Rektorerna i Solna har identifierat ett par faktorer som är viktiga för att behålla de duktigaste eleverna. Skolorna måste bli mer i tiden när det gäller digital utrustning och lokalerna måste bli bättre och mer ändamålsenliga för att attrahera dessa elever. Och sist men inte minst måste utbildningen för dessa elever ligga på en sådan nivå att de blir stimulerade och kan utvecklas i Solnas skolor.

Barn- och Utbildningsnämnden i Solna (BUN) har gett förvaltningen i uppdrag att titta på hur utbildningen i Solnas skolor ska kunna förbättras för de duktigaste eleverna. Det är mycket bra då folkpartiet i den senaste valrörelsen krävde att skolorna i Solna ska vara så flexibla att de ska kunna erbjuda studiebegåvade elever goda möjligheter till extra fördjupning.

Om denna utredning innebär att de duktigaste eleverna samlas på särskilda skolor eller i särskilda klasser eller om arbetet med att utmana dem kan i ske inom ramen för den nuvarande klassen får vi se. Kanske går det att samverka med Solna gymnasium och Universitetet eller hitta extra duktiga lärare i skolorna i Solna som kan verka som ”utmanare” för dessa elever.

Folkpartiets vallöfte om upprustningen av skolorna i Solna som börjar på allvar i sommar och en satsning på fler datorer och en ny IT-plattform i skolorna för elektronisk kommunikation med föräldrarna som nu sker i Solna är i alla fall några av de sätt som gör att vi kan ha de bästa fysiska förutsättningarna för att möta de duktigaste eleverna på ett sådant sätt som rektorerna hävdar.

Fortsätter dessutom kvaliteten i undervisningen i Solna att förbättras i samma takt som den har gjort den senaste tiden får vi hoppas att undervisningen blir så intressant att skolorna i Solna blir så attraktiva för de duktigaste eleverna att dessa slutar snegla på de prestigefyllda skolorna i Stockholms innerstad och väljer skolorna i Solna istället. En kanske väl optimistisk förhoppning, men ändå något att sträva mot för skolorna i Solna.

Lars Granath

Vice ordförande (FP) i Barn- och utbildningsnämnden i Solna

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s