Tack och lov är det tunt med fester och lyx inom Barn- och utbildningsnämnden i Solna

Överdådiga fester, fester som bokförs som seminarier, lyxiga middagar, vinprovning, resor och mutor för skattebetalarnas pengar är det som dominerar media just nu. Om man följer medias rapportering får man uppfattningen att det partajas rejält inom det offentliga. Och risken är att alla vi som är politiskt engagerade, också på lokal kommunal nivå, uppfattas som slösare och mutkolvar.

Ingenting kunde vara felaktigare även om jag naturligtvis inte kan gå i god för varje människa som huserar i Stadshuset. Som mångårig trogen politiskt engagerad medborgare i Solna har jag lagt ner 100-tals timmar på min fritid för att göra kommunen en bra stad att leva i. Detsamma gäller alla de hundratals kollegor från alla partier som drar ett tungt lass för demokratin och alla solnabor.

Nästa år firar jag 20-årsjubileum som ledamot i Barn- och Utbildningsnämnden i Solna. Under denna tid har jag deltagit i båda de studieresor som arrangerats. Den ena gick till Vetlanda för att vi skulle få se den nybyggda gymnasieskolan och bli inspirerade inför ombyggnaden av Solna gymnasium. För att hålla nere kostnaderna bodde vi på det lokala vandrarhemmet.

Den andra studieresan under 20 år gick till Åbo för att studera det finska skolväsendet och för att på plats försöka förstå varför man lyckats så bra i Finland med utbildningen där Sverige hittills har misslyckats. Den finska skolpolitiken har inspirerat bl a folkpartiledaren och utbildningsminister Jan Björklund i sitt arbete med att försöka förbättra den svenska skolan.

Vi åkte finlandsfärja dit och flög med lågprisflyg hem. I Åbo bodde vi på ett billigt hotell. Det var ett bra besök. Att vi valde Åbo berodde kanske främst på språket. Få av oss är dessvärre några hejare på finska så ett besök i svenskspråkiga Åbo gjorde att vi kunde kommunicera.

Visst har vi middagar, men bara en vart fjärde år då vi avtackar de rektorer och politiker som slutar efter lång och trogen tjänst eller ett gott politiskt värv. Ett glas vin brukar det vara då, det måste erkännas, men å andra sidan gynnar vi alltid det lokala näringslivet genom att vara på en restaurang i Solna. Senast det begav sig besökte vi den trevliga restaurangen Bistro Stråket i Råsunda. Och notan brukar sluta på en summa som solnaborna knappast skulle uppfatta som en anmärkningsvärd kostnad för en maträtt och ett glas vin.

I den ekonomiska redovisningen framgår det tydligt att det är vandrarhemsboende och ett besök på det lokala haket det handlar om. Inget försök att bokföra denna ”lyx” som något annat än vad det egentligen är.

Visst har vi sammanträdesarvoden, och de nivåerna kan naturligtvis alltid diskuteras, men det stora flertalet av politikerna i Barn- och Utbildningsnämnden lägger ner många timmar i veckan på sin fritid för att sätta sig in i frågorna som ska beslutas och för att ha kontakt med föräldrar och skolor så de gör nog mer än väl skäl för den ersättning de får.

På sammanträdena, som hålls åtta gånger per år, brukar vi erbjudas en ostfralla eller en skinkmacka och en kopp så att vi kan ta oss en kopp kaffe i automaten i Stadshuset.

Några mutor har jag, tack och lov, aldrig blivit erbjuden under mina snart fyrtio år som politiskt engagerad för folkpartiet, men en och annan lättare frostskada har det väl blivit när man som ungliberal stått mitt i vintern utanför något köpcentrum och skakat en insamlingsbössa för att samla in pengar till något välgörande ändamål.

Så någon lyx är svår att finna, men ett stort engagemang för Solnas bästa är lätt att hitta i Barn- och Utbildningsnämnden i Solna. Glädjen med det lokala politiska engagemanget ligger nog mest i att se att det faktiskt går att påverka till det bättre. I mitt fall handlar det om att få så många ungdomar som möjligt att gå ut skolan med fullständiga och godkända betyg. Och där är vi i Solna definitivt på rätt väg tack vare folkpartiets och Alliansens politik.

Lars Granath

Vice ordförande (FP) i Barn- och utbildningsnämnden (BUN) i Solna

Annonser

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Tack och lov är det tunt med fester och lyx inom Barn- och utbildningsnämnden i Solna

  1. Tobias Östberg

    Som företrädare för alliansen i Solna skulle jag inte ha för hög svansföring i den här frågan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s