Det backiga Solna

IMGP3056.JPGSolna byggdes under 1900-talet på tre berg som vi kan kalla  Hagalund-, Huvudsta- och Råsundaberget. Husen som byggdes låg stabilt och utsikten blev fin. Mellan bergen låg sankmarker eller sjöar där nu bla Solna Centrum, Råsunda fotbollstadion, Arenastaden och Råstasjön ligger.

Att staden är backig märks inte minst för oss fotgängare och cyklister. För att underlätta för oss har det anlagts trappor i de brantaste backarna.  Det finns några gator som är riktigt branta där de boende får streta uppför backarna utan möjlighet att ta buss. Namnen på några av dessa gator anger också hur de är; Backvägen, Bergstigen, Hannebergsgatan och Årebacken.

För mig som bor i Vasalund finns två relativt branta trappor upp från Solna Centrum när jag ska hem. De ligger på Kruthusbacken och Gustafsvägen. Det är rejäla stentrappor med järnräcke. Under vintern kan det tidiga mornar vara halt, men snöskottarna är förvånandevis snabbt på plats. Tycker vi vasalundare att trapporna är besvärliga kan vi alltid välja att ta en buss på Råsundavägen eller Frösundaleden.

Den trappa i Solna som diskuteras mest är förbindelsen från Råsundavägen till Hagalunds Centrum på Fyrgränd. Enligt hörsägen är trappan i dåligt skick och farlig att beträda. Dock är trappan snarlik den som finns i Kruthusbacken, fast bredare. Naturligtvis ska alla trappsteg sitta ordentligt fast och vinterunderhållet skötas, men om trappan på Fyrgränd är mer olycksdrabbad än andra trappor beror det nog främst på att folk har bråttom när de går i den för att hinna med tåg eller buss.  För dem som har svårt att ta sig uppför trappan finns en busshållplats för buss 513 vid botten av trappan och bussen tar en enkelt upp till Hagalund.

Vi solnabor som valt att bo uppe på ett berg får nog räkna med olägenheten att ta sig upp och ner i backar till våra hus.

Anne Utter

Ledamot av Solna fullmäktige (FP)

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s