Dags för facklig tårta igen?

Årets utspel från Lärarförbundet har precis anlänt som det brukar göra vid den här tiden varje år. Varje år utses nämligen årets bästa skolkommun som en del i förbundets lobbyverksamhet. Inget fel i det, tidningarna nappar ju på pressinformationen och skriver om skolan på ett sätt som förbundet önskar.

I år är det Vellinge som är bäst utifrån de faktorer som Lärarförbundet har valt ut. Rankingen bygger på en sammanvägning av subjektiva omdömen från de lokala fackliga företrädarna och statistik från bl a SCB och Skolverket. Man tar hänsyn både till medlemmarnas villkor och elevernas resultat och framgångar.

Solna har avancerat, men ligger ändå långt ifrån toppen. Dock är vi klart bättre än Stockholm och Sundbyberg som är de kommuner som har den sociala sammansättning som mest liknar Solnas. Förra gången vi förbättrade oss för två år sedan bjöd den lokala fackklubben på tårta. Vi får se hur det går den här gången? Tårta är aldrig fel om det finns något att fira. Och det borde det göra eftersom folkpartiets och Alliansens skolpolitik i Solna är framgångsrik.

Solna har alltid svårt att konkurrera med homogena kommuner såsom Vellinge och länskommunerna Danderyd och Täby, de ligger alltid före oss, men uppenbarligen är det svårt att blidka Lärarförbundet i de tre storstadsområdena eftersom rankingen ofta toppas av små landsortskommuner. Som folkpartist och Allianspolitiker är det dock glädjande och se att länets s-styrda kommuner, t ex Sundbyberg och Nynäshamn, alltid hamnar i rankingens absoluta bottenskikt. Det ska bli spännande att höra den röda oppositionens förklaringar.

Att Solna har svårt att nå toppen och att så många landsortskommuner alltid toppar rankingen kan bl a bero på att vi har en förhållandevis stor andel utrikes födda i Solna. Solna är en kommun som har en stor flyktingmottagning och är en av fyra kommuner i landet som tar emot ensamkommande flyktingbarn. Hur bra skolsystem vi än har är det inte lätt att lyfta en femtonåring från ett krigshärjat land så att denne kan få högsta betyg något år senare i nian i Solna. Sådana fakta slår naturligtvis direkt igenom i Skolverkets statistik. Om man har följt den politiska debatten i Vellinge det senaste decenniet har i alla fall jag förstått att Vellinge inte har de utmaningarna. Kommunen har ju gjort sig känd för att göra allt för att slippa ta emot flyktingar till skillnad från de kommuner där vi liberaler har ett visst inflytande.

Enligt Lärarförbundet satsar Solna rejält med resurser på skolan. Där ligger vi t ex långt före ettan Vellinge. Däremot har vi inte lika många utbildade lärare och förskollärare och det beror bl a på att Solna har en hög andel fristående verksamheter som dessvärre oftast har en sämre utbildning jämfört med de anställda i de kommunala verksamheterna. Kommunens traditionellt höga sjukfrånvaro drar ner Solna i rankingen medan lönepolitiken för lärarna gör att vi ligger i toppen i den kategorin. Solna har lärarlöner som ligger något över jämförbara kommuner och våra ingångslöner är höga för att kunna konkurrera med bl a Stockholm. Solnas förbättrade medelbetyg för niorna, de s k meritvärdena, får positivt genomslag i rankingen och att alltfler av våra gymnasieelever går vidare till högskolestudier är också något som är positivt för Solna placering.

Så med de förutsättningar Solna har borde vi skolpolitiker vara värda en tårta eller två. Under tiden jobbar jag vidare med att förverkliga folkpartiets och Alliansens skolpolitik i Solna.

Lars Granath

Vice ordförande (FP) i barn- och utbildningsnämnden i Solna

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s