Är Solna kyrka bannlyst för eleverna?

I en stort uppslagen artikel på DN debatt nyligen informerade Skolverkets generaldirektör Anna Ekström om verkets policy mot religiös påverkan och indoktrinering i skolan. Utgångspunkten i artikeln är att i enlighet med skollagen och svensk grundlag ska ingen mot sin vilja utsättas för religiös påverkan i skolan eller i någon annan offentlig miljö i Sverige.

I den efterföljande debatten har frågan om skolavslutning i kyrkan uppmärksammat mest. Skolverkets uppfattning, som ska ses som en vägledning till landets skolor, är att det går alldeles utmärkt att ha skolavslutning i kyrkan om det inte förekommer religiösa inslag i form av nattvard och andra sakrament. I slutändan är det dock rektor som måste fatta det avgörande beslutet utifrån de lokala förutsättningarna.

Debatten har en förhistoria. På sextiotalet avskaffades den dagliga morgonbönen i den svenska skolan. Det gamla ämnet Kristendomskunskap förvandlades till Religionskunskap för att bättre stämma överens med ämnets innehåll. Stämningen var upprörd bland vissa religiösa grupper i Sverige och ett nytt politiskt parti såg dagens ljus som en protest mot förändringen, nämligen Kristdemokraterna.

Förändringarna var en del i en liberal samhällsomvandling mot ett sekulariserat samhälle där religionen förvandlades från statslära till privat angelägenhet. Avskaffandet av statskyrkan för ett antal år sedan fullbordade den förändringen.

Som liberal och kämpe för religionsfrihet uppskattar jag de liberala politiska framgångar som har lett till dagens samhälle utan statskyrka och obligatorisk morgonbön i skolan. I Sverige ska religionen vara en privatsak.

Utbildningsministern och folkpartiledaren Jan Björklund har sagt att om skollagen hindrar elever att fira skolavslutningen i kyrkan måste skollagen ändras. Det går att behålla svenska traditioner och mötas i kyrkan utan att det uppfattas som religiös påverkan.

Jag vet att många rektorer i Solna är överdrivet försiktiga för att inte stöta sig med föräldrar och debattörer. Det ska de inte behöva vara.

I Solna går det alldeles utmärkt att fira höstterminens avslutning med julfirande eller vårens avslutning av skolåret i kyrkan när den används som samlingslokal och inte som samling för obligatorisk morgonbön. Det går t o m att sjunga traditionella psalmer som ”Den blomstertid nu kommer”. Eleverna ska inte bannlysas från kyrkorna i Solna. Jag har vid flera tillfällen deltagit vid skolavslutningar i Solna kyrka med mina egna barn och det har gått alldeles utmärkt.

Lars Granath

Vice ordförande (FP) i barn- och utbildningsnämnden i Solna

Annonser

5 kommentarer

Filed under Uncategorized

5 responses to “Är Solna kyrka bannlyst för eleverna?

 1. Klarar du att vara så liberal att du respekterar den som överhuvudtaget inte vill gå in i en kyrka?

  • Lars Granath

   Jag respekterar att det finns personer som inte vill vistas i en kyrka när det sker religiös påverkan. Kyrkan är dock i det här sammanhanget, enligt min och utbildningsministerns mening, att betrakta som en samlingslokal när skolan arrangerar skolavslutning utan bön och sakrament. Elever, föräldrar och lärare möts för avsluta terminen i en lokal med god akustik och med plats för alla som verkar i skolan. Oavsett i vilken lokal skolavslutningen sker den sker sjungs idag sånger som t ex ”Den blomstertid nu kommer” vilket helt korrekt är en psalm, men som i första hand sjungs för att den är en del av en svensk sångskatt och inte för att det är en psalm med ett religiöst budskap.

   Jag är helt övertygad om att om man ser det på det sätt jag har beskrivit kan skolorna i Solna gott och väl kombinera svensk tradition med frihet från religiös påverkan.

 2. Lars, du lever i den bästa av världar. Men vet du ens vad som sker i kyrkan?

  Det är ingen hemlighet vad som gäller för den allmänna icke-konfessionella skolan. Ändå ser vi hur många av landets rektorer abdikerar från sitt ansvar i sitt samarbete med kyrkan. I en undersökning som Kyrkans Tidning gjort med Svenska kyrkans församlingar 2011 svarade 60% av församlingarna. Av deras svar framkom att i nio av tio församlingar sker skolavslutningar i kyrkan. Mer än var tredje församling svarade att det förekommer bön eller välsignelsen i samband med dessa skolavslutningar i kyrkan.

  Enkätkommentarerna visade att välsignelsen ofta har en annan form än vid gudstjänst och ibland ingår i en bön. Några svarade ”att de smyger in en hälsning om en god och välsignad sommar”.

  Enligt Skolverket kan en skolavslutning ske i kyrkan om tonvikten ligger på traditioner, högtidlighet och gemensam samvaro. Grundlagen säger att ingen ska diskrimineras på grund av religiös tillhörighet, eller tvingas vara med i sammankomst för opinionsbildning eller annan meningsyttring. Därför ska en skolavslutning inte innehålla moment av aktiv religionspåverkan som predikan eller uppmaningar att delta i bön.

  När mer än var tredje församling som tillfrågas, bekräftar att det förekommer bön eller välsignelsen i samband med skolavslutningar i kyrkan indikerar det ett omfattande lagbrott inom den allmänna skolan. Vi som är föräldrar måste kunna skicka våra barn till skolan i trygg förvissning om att skolan följer Skollagen. Det handlar om förtroende.

 3. Lars Granath

  Klokt och balanserat skrivet Camilla. Jag kan inte förneka att det förekommer övertramp i andra kommuner, kanske har det också hänt i Solna. Jag delar Skolverkets uppfattning att skolavslutningen kan ske i en kyrka om tonvikten ligger på traditioner, högtidligheter och gemensam samvaro. Det var precis vad jag försökte utttrycka i mitt inlägg fast med andra ord. Det jag vänder mig emot är att rektorerna i Solnas skolor är överdrivet försiktiga och inte längre vågar ha avslutningen i kyrkan trots att det går alldeles utmärkt enligt vad skolverket säger i sin vägledning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s