Friends Arena medför uppsving för restaurangnäringen i Solna

Först bevistade jag invigningen den 27 oktober. Sedan såg jag Sverige-England den 14 november. Sedan dess har det varit ytterligare några evenemang på Friends Arena utan att jag varit där. Men eftersom jag bor i närheten så har jag kunnat se effekterna.

Tydligt är att restaurangerna i arenans omgivningar upplever att stort uppsving. Jag har pratat med flera av innehavarna och de bekräftar bilden.

Restaurang Pomona i Frösunda har mycket folk under evenemangsdagarna och till slut helt fullsatt timmen innan evenemanget startar. Där är det annars ganska lugnt en vardagkväll och resturangen är i första hand ett lunchställe.

Grekiska Kolgrillsbaren och Grillstugan vid Frösunda Torg säger samma sak. På ”Greken” måste man boka bord om man ska vara säker att få plats. Går man förbi någon av pizzeriorna så är det fullt. Den indiska Sazna vid Solna station – samma sak. Jag har till och med sett något som närmast ser ut som en personalmatsal vid Dalvägen som höll öppet och var fullsatt en timme före matchen Sverige-England.

Bilden är säkert densamma i hela Råsunda och Solna centrum med alla de barer och restauranger som finns där. Förmodligen får man räkna med att det också är andra näringar i Solna som upplever samma sak. Arenan drar till sig folk. Folk som inte bara behöver mat och dryck. Någon passar säkert på att klippa håret, någon annan köper en kvällstidning och en påse godis, en tredje får syn på en trevlig lägenhet i skyltfönstret hos en mäklare.

Allt detta är bra för Solna och för oss som bor här. Vi hamnar på kartan och får ett uppsving som vi inte skulle ha fått utan Friends Arena.

Betecknande är också att de olyckskorpar som fortfarande för några månader sedan menade att arenan var en dålig idé nu, i takt med att man märker vilken positiv effekt den har, tystnar allt mer.

Läs mer om de positiva effekterna av Friends Arena här:

Annonser

5 kommentarer

Filed under Uncategorized

5 responses to “Friends Arena medför uppsving för restaurangnäringen i Solna

 1. Bo Grahn

  Det är inte alls att vi tystnar. Det beror på att du och andra tar bort våra synpunkter på era bloggar som denna. Censur?

 2. Bo Grahn: Tråkig inställning. Det är ingen som censurerar på vår blogg. Din förra kommentar på samma tema ligger ute på bloggen här:

  https://ifolkpartietssolna.wordpress.com/2012/11/19/friends-arena-invigd/#comments

  Den ligger där jämte min kommentar där jag förklarar varför det dröjde lite för länge innan det var någon som släppte igenom kommentaren.

  Det skulle vara intressantare att diskutera sakfrågorna i respektive blogginlägg i stället.

 3. Claes Hansen

  Ett renoverat och uppgraderat Råsunda hade gått på max 500 MSEK. Projektet hade varit självfinansierat och kunnat räknas hem med AIK:s matcher.
  Vad har ”liberalerna” i Solna istället medverkat till? I tillägg till tidigare insatser från Solna stad ska Kommunfullmäktige täcka underskott i driften av Friends Arena för 2010 och 2011 med 20 miljoner. Arenan fordrar ytterligare lån om 200 miljoner som banken beviljar om Solna stad ökar sitt borgensåtagande med ytterligare 33.4 miljoner. Solna stads totala borgensåtagande blir då nära 300 miljoner och en ägarandel, i ett riskabelt affärsprojekt, som uppgår till idag 16.7%. Bambis dans på hal is fortsätter. PEAB:s Erik Paulsson nere i Torekov räknar skattepengar från Sona.

  • Claes,

   Ursäkta att mitt svar dröjt. Eftersom det inte är min egen blogg som jag skrivit på så får jag inte notifieringar omedelbart när någon kommenterar ett inlägg.

   När det gäller kommunens engagemang runt den nya arenan så är det klart att det ser ut som en dålig investering om man ensidigt bara redovisar kostnadssidan och riskerna och helt bortser från positiva effekterna och möjligheterna som Arenan medför.

   Några kommentarer till det du skriver:

   1) Om Svenska Fotbollförbundet (ensam ägare till Råsundastadion och marken den står på) hade hållit med dig om att det hade varit en bra idé att ”renovera och uppgradera Råsunda för max 500 MSEK” – ja, då skulle de väl ha gjort det. Eller hur? Men deras egen bedömning var nu i stället att det inte var långsiktigt hållbart att hålla fast vid Råsunda. De ville hellre sälja marken och satsa pengarna i en ny arena i stället. Vill du beklaga SvFF:s beslut när det gäller Råsunda så är jag tyvärr fel person att framföra det till.

   2) De pengar som kommunen använt i sammanhanget kommer till största delen från kommunens försäljning av egen mark i det område som nu blir Arenastaden. Den marken gick kraftigt upp i värde i det ögonblick kommunen beslutade att genomföra en sanering och exploatering av området. Utan Arenastaden hade marken fortsatt att vara otillgänglig, förorenad och lite värd. Man kan se det som att exploateringen skapade ett värde som sedan ”växlades in” mot ett delägande i arenan. Det handlar alltså inte om reda pengar som fanns i ladorna och som kunde ha använts i annan kommunal verksamhet.

   3) Jag tycker att det är bra att Friends arena och övriga Arenastaden kommer till. Tycker man inte det, ja då är man väl med automatik också emot både delägande, driftkostnader och borgensåtaganden. Men eftersom jag nu är för både arenan och Arenastaden så tycker jag också det är rimligt att kommunen gör vissa insatser och åtaganden för att satsningen ska bli av. De andra delägarna i arenan (SvFF, Peab, Fabege och Jernhusen) hade självklart kunnat skaffa fram också de 16,7% av kapitalet som nu staden gick in med. Men med ett kommunalt delägande visade Solna att man var intresserade av att satsningen faller väl ut och att man tar ansvar för de saker runt omkring som är kommunala angelägenheter.

   4) Solna stad äger 1/6 av Arenan. Notera att den andra arenan som många nämner i samma andetag som Friends arena (Tele2 arena söder intill Globen) till 100% ägs av Stockholm stad.

   5) Att arenan under en uppstartsperiod går med förlust är inte konstigt och torde inte vara en överraskning för någon. Som jag ser det ingår det i satsningen att man dels köper aktier och sedan är med och täcker förluster under den första tiden. Tyvärr blir uppstartsperioden nu längre än det var tänkt från början eftersom både Mall of Scandinavia och hotellet blev försenade med anledning av den försiktighet som uppstod i samband med Lehman Brothers konkurs 2008. När de båda sakerna är på plats så kan jag inte tänka mig annat än att beläggningen och ekonomin i arenan blir bra.

   6) Borgensåtaganden. Ja, kommunen har gått i borgen för 297 MSEK. För det får man betalt (borgensavgift). Plus att det ger lägre räntekonstnader än man annars skulle ha i det bolag man är delägare. i. Det är inget ovanligt att kommuner går i borgen för att underlätta att satsningar och investeringar som gagnar kommunen blir av. Solna har borgensåtaganden i Norrenergi med 1.200 MSEK och i Signalisten med 800 MSEK. Jag har aldrig hårt någon ifrågasätta de borgensåtagandena. Jag gissar att den som inte gillar att arenan byggs och finns överhuvud taget – ja den är också emot borgensåtagandet.

   • Claes Hansen

    Ja du Peter. Facit kommer snabbare än väntat, eller hur? Solna stads ”värden” i arenabolaget går mot noll.

    SvFF kommer förmodligen lyckas trassla sig ur Friends arena. Efter nedskrivning av värdet på aktier i arenabolagen och diverse försäljningar så slipper SvFF undan med utraderat eget kapital. Mot den bakgrunden hade en försäljning av Råsunda till AIK för 200 MSEK cash varit en fantastiskt bra affär för SvFF. Och för AIK.

    För övrigt, är jag förvånad över att en liberal politiker inte kan skilja på borgen i ett energibolag från kontanta insatser i mångmiljonklassen och borgen i ett privat fastighetsprojekt.

    Er bristande förmåga att se bortom floskler i powerpoint-presentationer kommer att stå skattebetalarna i Solna och småföretagarna i Råsunda dyrt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s