Barnfattigdomen minskar i Solna

I dag presenterade Rädda barnen sin årliga kartläggning av barnfattigdomen i Sverige. Det är en viktig rapport som med rätta fått stort genomslag. För oss i Solna är det också uppmuntrande läsning.

Här i Solna har andelen barn som lever i ekonomiskt utsatta familjer minskat från 9,3 procent till 8,5 procent. Det låter kanske inte så dramatiskt, men det betyder att barnfattigdomen minskat med nästan en tiondel på bara ett år. Det innebär att rätt många barn i Solna har kunnat få en tryggare och bättre tillvaro.

Jämför vi Solna med landets övriga kommuner får vi också plusbetyg av Rädda barnen. Av Sveriges 290 kommuner hamnar Solna i år på plats 65, vilket är en förbättring med 15 platser jämfört med förra mätningen.

Det ligger nära till hands att jämföra Solna med Sundbyberg. Solna och Sundbyberg är på många vis tvillingar: båda är tätbebyggda och expansiva kommuner mitt i hjärtat av Storstockholm, och båda är helt dominerade av lägenheter.

Den stora skillnaden är att Solna är borgerligt styrt och Sundbyberg är ett socialdemokratiskt fäste. Och medan det liberala Solna alltså hamnar på plats 65, så hamnar det röda Sundbyberg på plats 234.

Vad är förklaringen? Jag tror att den viktigaste faktorn heter jobb. Barnfattigdomen har många orsaker, men den absolut viktigaste är att föräldrarna inte har ett arbete att gå till.

Då spelar det stor roll att vi i Solna – till stora delar på Folkpartiets initiativ – har en väl utbyggd kedja av insatser som ska hjälpa arbetsföra människor att hitta tillbaka till arbetsmarknaden.

Därför har vi i Solna kunnat minska socialbidragsberoendet kraftigt, även under de oroliga åren kring finanskrisen 2008–09. I dag är det färre än 300 hushåll som behöver socialbidrag en genomsnittlig månad i Solna. Och när fler vuxna får chansen att försörja sig själva, så är det också fler barn och ungdomar som tar klivet ut ur barnfattigdom.

Ett tydligt jobbfokus, kombinerat med tidiga insatser för att hjälpa familjer som får hyresskulder eller behöver hjälp att reda upp sin ekonomi: det är en del av den socialliberala modellen i Solna.

Men det finns mycket att göra. Barnfattigdomen ska fortsätta att pressas tillbaka.

Och vill du så här i jultider göra en egen insats – byt (eller komplettera) julklappen med en julgåva till någon frivilligorganisation du vill stötta.

 

Martin Andreasson
1:e vice ordförande (FP) i socialnämnden

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Folkpartiet, Solna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s