Friskolorna förbättrar alla skolors resultat

Solna stad är en vinnare! Så kan den nyligen publicerade SNS-rapporten av forskarna Anders Böhlmark och Mikael Lindahl om friskolornas effekter på utbildningsresultatet tolkas. SNS (Studieförbundet Näringsliv och samhälle) har i en studie funnit att friskolereformen lett till bättre studieresultat – både för de elever som själva går i friskolorna och för eleverna i de kommunala skolorna.

Friskolereformen i Solna infördes i början av 1990-talet strax efter det att beslutet fattades i riksdagen av en borgerlig majoritet 1992. Folkpartiet var en ivrig påhejare. Själv var jag djupt involverad för elevernas rätt att välja skola och en skolpeng som följer valet av skola.

I Solna går drygt 25 procent av eleverna i en annan skola än den kommunala. Andelen inom förskolan är mycket högre. I en granskning som barn- och utbildningsförvaltningen i Solna har gjort väljer föräldrar och ungdomar klokt. De väljer en annan skola för sina barn för att de vill ha en annan inriktning på undervisningen än den som finns i närheten av bostaden, t ex Engelska skolan, Spanska skolan eller skolor med olika kulturella inriktningar.

Alfaskolan och Wittra i Frösunda, Spanska skolan i Hagalund, Ängkärrsskolan i Huvudsta och Ingridsskolan i Bergshamra är några exempel på friskolor som är etablerade i Solna och som väljs av barn och unga som bor i eller utanför Solna.

De båda forskarna har studerat data på alla elever som har lämnat årskurs nio i en kommun under en lång följd av år och kopplat det till friskolornas andel och framväxt i kommunen. Resultatet är mycket tydligt – ju fler friskolor i kommunen desto bättre utbildningsresultat i samtliga skolor i kommunen.

Resultatet måste vara mycket nedslående för de partier i Solna – socialdemokraterna, miljöpartiet och framför allt vänsterpartiet – som motarbetar etableringen av friskolor i Solna. Särskilt anmärkningsvärt är det att Miljöpartiet, som är för friskolor på nationell nivå, så hårt motarbetar etablering av friskolor i Solna.

Folkpartiet vill utveckla skolorna i Solna – både de kommunala och de fristående skolorna – och det gör vi genom att välkomna fler friskolor till Solna samtidigt som vi satsar mer resurser och kraft än någonsin för att göra de kommunala skolorna konkurrenskraftiga.

Lars Granath

Vice ordförande (FP) i barn- och utbildningsnämnden i Solna

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s