2013 – Ett nytt år med nya och gamla utmaningar

När fyrverkerierna avtagit och champagneglasen diskats, då är det i alla fall för mig, dags att bestämma vilka utmaningar man tänker anta och vilka frågor man tänker kämpa för. Det gäller både det som rör ens omedelbara närhet och stora globala frågor.

Efter att ha summerat 2012 och på årets sista dag nåtts av den sorgliga nyheten att den unga studentska som utsatts för en brutal gruppvåldtäkt i Indien avlidit, så vet jag att kampen för kvinnors rättigheter och lika värde berör oss alla som har privilegiet att leva i ett land där vi ändå kommit en bra bit på väg.

I mitten av 70-talet satt jag som 17-årig gymnasieelev i aulan på Franska skolan i Stockholm och lyssnade med stora öron på en f d elev på skolan, Ebba Witt Brattström, som talade om en nystartad rörelse för kvinnors lika rätt i samhället, Grupp 8. Man kan kalla den händelsen för mitt politiska uppvaknande. Jag hade helt naivt fram till dess trott att vi tjejer självklart hade samma livschanser som våra jämnåriga pojkar. Att om vi valde fortsatta studier och en yrkeskarriär så skulle hela världen ligga för våra fötter.  Men av Ebba fick vi veta att så var det inte riktigt, men nu skulle vi börja kämpa för t ex ”dagisplats för alla” och lika lön för lika arbete.

Självklart har vi nått långt på vissa områden, men än idag finns det länder i världen där flickors utbildning inte prioriteras, där kvinnor gifts bort mot sin vilja, där våldtagna kvinnor inte vågar göra en anmälan till polisen av rädsla för att de ska våldtas även på polisstationen. Och när en ung kvinna uppvuxen även i Sverige kan tvingas att gifta sig med en man hon inte älskar och som anser sig ha rätt att kontrollera henne, våldta henne och sedan skära halsen av henne, ja då finns det för mig som kvinna och mamma helt enkelt inget tvivel om att vi måste fortsätta kampen! Hur var det den gick, kampsången från 70-talet? Tjejer, vi måste höja våra röster för att höras!

Marianne Damström Gereben

Ordförande Folkpartiet Solna

Annonser

4 kommentarer

Filed under Uncategorized

4 responses to “2013 – Ett nytt år med nya och gamla utmaningar

 1. Att kvinnor inte skall våldtas och mördas och att alla oavsett kön skall vara jämlikar är inte en speciell kvinnlig åsikt. Den är allmänmänsklig och omfattas av alla normalt funtade personer. Såvida de inte själva utsatts för mental våldtäkt i unga år i form av religiös indoktrinering.

  • Marianne Damström Gereben

   Christer, du har förstås helt rätt! Men om vi kvinnor inte envisats med att belysa dessa orättvisor och stötta varandra i kampen som pågår världen över, så hade vi varit kvar på medeltidsnivåerna även här. Självklart inser varje normalt funtad person att varje människa är lika mycket värd oavsett och att varje människa är unik, men ibland måste man påminna om denna självklarhet, och det är vad jag önskar göra med mitt blogginlägg.

 2. Clas Örjan Spång

  Jag tycker att vi behöver en seriös och ekonomiskt kunnig diskussion om jämställdhetens villkor. Vi kommer ingen vart med alla de vanliga moraliserande tonfallen och alla de känslomässiga deklarationerna. Vi behöver en politik här och nu som löser problem utan att skapa nya problem.

 3. Marianne Damström Gereben

  Helt rätt Clas Örjan! Och som politiskt aktiva är det en av våra viktigaste uppgifter. Inom FP håller vi ju på att ta fram ett nytt partiprogram, det är nu vi ska se till att politiken för jämställdhetens villkor blir konkret både nationellt och i vår syn på globala förhållanden. Hoppas du tagit detta tillfälle att påverka i akt!
  Men jag förbehåller mig också rätten att bli upprörd och känslosam inför uppenbara övergrepp och orättvisor, en teknokratisk och känslokall politik är inte den jag vill ha!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s