Folkpartiets och Alliansens politik är framgångsrik

Nu börjar summeringarna från 2012 att strömma in. Även om den svenska ekonomin är hotad av ekonomiska svårigheter i vår omvärld framstår Folkpartiets och Alliansens politik som framgångsrik. Oppositionen är kritisk, men verkligheten talar ett annat språk. Här kommer några exempel där externa intressenter tittat på effekterna av vår politik.

RUT skapar nya jobb

RUT-avdraget har skapat omkring 1 600 nya jobb under 2012. Det visar beräkningar baserad på Skatteverkets statistik. Mer än 488 000 personer har utnyttjat RUT-avdraget under 2012. Antalet företag, som jobbar på RUT-marknaden, är nu fler än 16 000 stycken. Totalt sett har RUT-avdraget skapat drygt 8 550 heltidsjobb, jämfört med 6 950 år 2011. Det totala antalet nya jobb är sannolikt större, eftersom många av dem är deltidsarbeten. RUT bidrar till att minska konkurrensen från svart sektor och att öppna nya marknader.

Momssänkningen på krogen har skapat nya jobb

Sänkningen av restaurangmomsen har lett till fler jobb i branschen. En undersökning, som TT låtit Statistiska centralbyrån (SCB) genomföra, visar, att antalet anställda var nästan 5 000 fler under tredje kvartalet 2012 jämfört med samma kvartal 2011. Omsättningen i branschen har ökat med 4,8 miljarder kronor till 52,1 miljarder under fjolårets tre första kvartal jämfört med motsvarande period 2011, före sänkningen. Däremot har priserna inte sjunkit som man hoppades på utan istället varit oförändrade.

RUT ibland billigare än hemtjänst och skapar nya tjänstejobb

En pensionär kan i vissa fall tjäna på att byta ut hemtjänstens hjälp mot en privat städfirma. Rut-avdraget har gjort det möjligt för städfirmor att konkurrera med hemtjänsten. Med halverade timpriser kan städföretagen konkurrera, och i vissa fall kan det löna sig bra att byta fyra timmars städning per månad i hemtjänstens regi mot en privat städfirma. Besparingen kan i vissa fall bli hela 9 000 kronor per år, har Expressen räknat ut.

Solna bästa skolkommun i länet

Föräldraalliansen har tagit fram Sveriges kommunala grundskoleindex 2012. Solna stad rankas som den bästa kommunen i Stockholms län för tredje året i rad. Föräldraalliansen Sveriges kommunala grundskoleindex är ett kvalitetsindex som utgår från ett föräldraperspektiv. Fyra kvalitetsområden beräknas, viktas och läggs samman till ett sammanlagt kvalitetsindex för grundskolan i respektive kommun.

Alliansens politik är bra för Solna

Urvalet av exempel är naturligtvis partiskt, men visar på att Folkpartiets och Alliansens satsningar på arbete inom tjänstesektor och utbildning ger resultat och är viktig för Solna som har en växande tjänstesektor där den nya Arenastaden är motorn för flera tusentals jobb inom restaurang, hotell och ett stort antal övriga tjänstejobb.

 

Lars Granath

Kommunfullmäktigeledamot och vice ordförande (FP) i Barn- och utbildningsnämnden i Solna

Annonser

2 kommentarer

Filed under Uncategorized

2 responses to “Folkpartiets och Alliansens politik är framgångsrik

  1. Robert

    RUT/ROT är inte förenligt med marknadsekonomi.
    Har ni en annan åsikt så förklara gärna.

    • Lars Granath

      RUT/ROT-avdragen är bara en teknik att sänka skatterna på tjänster som är för höga i Sverige. Att sänka skatterna för att öka efterfrågan och göra svarta jobb vita är i allra högsta grad förenligt med marknadsekonomin. Däremot kan självfallet sättet man gör det på diskuteras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s