Barn ska ha roligt tillsammans när de idrottar

Ofta diskuteras idrottsklubbars elitsatsningar, och det finns en hel del åsikter om det. I Solna har vi flera elitidrottsklubbar som har och har haft stora framgångar nationellt under många år. Alla dessa föreningar bedriver en bred och uppskattad barn- och ungdomsverksamhet som får ekonomiskt bidrag av staden. För oss, och för mig som liberal, så är det primära att alla barn och ungdomar ska kunna delta i dessa verksamheter oavsett förutsättningar! Alla barn och ungdomar ska vara lika välkomna!

Vi vet att de flesta klubbar delar upp barnen i nivåer när det kommer upp i 9-10 års ålder. Redan det är enligt flera forskare för tidigt. Därför är det med stor förvåning jag läser en artikel i DN om att en av Solnas föreningar planerar att nivåindela 5-åringarna. Argumentet är att det gynnar framförallt de som är mindre tekniskt utvecklade. Det betyder alltså att föreningen endast bedriver verksamheten för barnen med inriktning att de ska bli elitidrottare. Men små barns idrottsintresse ska inte styras av framtida eventuella framgångar. Små barns idrottande ska styras av glädjen av att få röra på sig tillsammans med sina kamrater!

Som politiskt ansvarig för idrotten i Solna har jag därför uttalat att nivåindelning i tidig ålder är olämpligt och att vi tar avstånd från det. Vi har också kontaktat föreningen ifråga om ett möte så att de kan förklara hur de har kommit fram till detta beslut.

Marianne Damström Gereben
Ordförande Kultur & Fritidsnämnden Solna
Ordförande Folkpartiet Solna

Annonser

2 kommentarer

Filed under Uncategorized

2 responses to “Barn ska ha roligt tillsammans när de idrottar

 1. Tobias

  Väldigt bra! Finns ingen poäng med elitträning för barn upp till 12 år.

 2. Mirre Berg

  Håller helt med dig i ditt resonemang om elitsatsning för tidigt. Vi i volleybollen håller på att anamma det kanadensiska konceptet för livslångt tränande. Vet du då om att en av era tjänstemän på Kultur och Fritid fördelar halltider helt utifrån hur mycket barnen har tävlat föregående år. Citat ”Man får räkna med att tävla första åren innan man kan få en träningstid”. Han var mycket irriterad på att Svenska Volleyboll förbundet inte hade presenterat någon resultatlista för Kidsvolleyboll tävlingarna (6-9 åringar). När jag förklarade att man på dessa tävlingar inte utser någon vinnare utan att ett Fair play pris delas ut tyckte han att det var mycket märkligt.
  Mitt förslag är inför nästa termin tilldelning av halltider att barnen som deltar i ”kvalitetssäkrad” verksamhet prioriteras. Hur denna kvalitetssäkring skall gå till är jag gärna med och diskuterar. Tilldelningen måste dessutom tåla allmän granskning och inte vara produkten av en enskild tjänsteman.
  MVH
  Mirre Berg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s