Många feministiska folkpartister som främjar jämställdhet

Den nya folkpartistiska jämställdhetsministern Maria Arnholm lovar engagera sig för de osakliga löneskillnader som finns mellan män och kvinnor. Detta är mycket lovvärt även om det politiska etablissemanget endast kan påverka denna fråga till viss del. Ett större ansvar ligger för denna fråga på arbetsmarknadens parter. Dock har Folkpartiet historiskt visat att man är beredd att gå i bräschen för jämställdhetsfrågorna, både på riksplanet där faktiskt Maria Arnholm på 90-talet tillsammans med Bengt Westerberg genomförde viktiga jämställdhetsreformer och satte Folkpartiet på kartan igen som det främsta jämställdhetspartiet, men också på lokalplanet i Solna har Folkpartiet starkt präglat arbetet för ett mer jämställt och jämlikt samhälle.

Som initiativtagare till och grundare av Solnas jämställdhetskommitté, som nyligen vidareutvecklats till Likabehandlingskommittén har Folkpartiet något att vara stolta över. Kommittén i staden har under många år nu letts och utvecklats av den eminente folkpartistiske ordföranden Martin Andreasson, som inte bara genom sin gedigna erfarenhet som bland annat riksdagsledamot utan även genom sitt stora engagemang fört frågorna framåt. Idag så arbetar Likabehandlingskommittén i Solna med att följa likabehandlingsarbetet i hela staden samt att samordna, stimulera, främja och kunskapsutveckla inom området.

Ett starkare folkparti är säkerligen en garant för ett mer jämställt samhälle. Vi vågar lyfta frågorna och vi har ett intresse av att lyfta fram orättvisorna. Konkret politiskt kan detta arbete ta sig olika skepnader, allt ifrån höjda lärarlöner till möjligheter till privata utföraralternativ men också frågor som handlar om kvalitet och tillgång till förskola. Vi talar inte bara om jämställdhet utan vi försöker också applicera det i verkligheten. Ett exempel är representativitet. Vi har som tradition och ambition att ha ungefär lika många män som kvinnor bland våra representanter på vår valsedel. Hur kan det komma sig att inte alla partier har detta?

Ja, det är kanske dags att komma ut ur garderoben lite mer offentligt – jag är också feminist!

Neven Milivojevic

Vice ordförande Folkpartiet i Solna

Annonser

2 kommentarer

Filed under Folkpartiet

2 responses to “Många feministiska folkpartister som främjar jämställdhet

  1. Robert

    Om hon bara kommer inrikta sig på de jämställdhetsfrågor som är riktigt viktiga: 1. Att dubbelt så många män än kvinnor tar livet av sig än kvinnor. 2. Att män har flera år mindre genomsnittlig livslängd än kvinnor. 3. Att även män misshandlas i nära relationer.

  2. Jag tycker Maria Arnholm (FP) har börjat bra och tror att hon kommer bli en bra jämställdhetsminister. Att värdera prioriteringar är naturligtvis svårt och de frågor du nämner om mäns utsatthet för våld och allmänna ohälsa är också ett samhällsproblem. Dessa frågor gynnas dock inte av att man inte ser den strukturella brist på jämställdhet kvinnor lever i likväl som det dominerande våld mot kvinnor som existerar. Jag skäms för det våld män utsätter kvinnor för i så stor skala. Gårdagens SVT Uppdrag granskning visade också på ett växande problem, nämligen den hets mot vissa kvinnor som finns i de sociala medierna. Vi män bör reagera på detta gemensamt och jag är övertygad om att detta också gynnar männen i förlängningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s