Engagerad hearing om Bergshamraskolan

Föräldrar till barn i Bergshamraskolan och ett stort antal Bergshamrabor bänkade sig i skolans aula nyligen för att diskutera Bergshamraskolans framtid. Inbjudna till hearingen och de som ställdes till svars var partiernas representanter i Barn- och utbildningsnämnden (BUN) i Solna. Jag representerade självfallet folkpartiet.

Bakgrunden till hearingen är den oro som finns för att skolan tappar elever, brister i fastighetsunderhållet och vilken inriktning skolan ska ta efter det att skolans rektor lämnade sin tjänst i höstas.

Trots att det finns ett bra elevunderlag i skolans närområde väljer flera barn i de äldre klasserna att utnyttja rätten att välja skola. Flera av dessa har valt Mörbyskolan i Danderyd.

En pikant detalj som framkom under hearingen var att vänsterns företrädare, som är en svuren motståndare till allt vad rätten att välja skola heter, valt att utnyttja just den rätten och flytta sin son just till Mörbyskolan.

På flera punkter kunde panelen lugna åhörarna. Den nyss påbörjade Ulriksdalsskolan, som upplevs som ett hot, kommer snabbt att fyllas upp av elever från nuvarande Bagartorpsskolan och barn som flyttar in i Järvastaden. Ulriksdalsskolan hotar inte Bergshamraskolan. En ny kompetent rektor är tillsatt och ska börja inom kort vilket borgar för en bra och tydlig ledning för skolan. Nu gäller det att alla engagerade föräldrar och skolledning samverkar för att utveckla skolan.

Glädjande är också att Bergshamrabarnen väljer att gå i Bergshamraskolan. 70-75 procent av barnen i stadsdelen väljer Bergshamraskolan. vilket är den högsta andelen i hela Solna. Jag framförde att skolan måste få fler elever. Det kan endast ske om skolan blir så attraktiv att den lockar till sig fler elever från andra kommuner och andra stadsdelar i Solna.

Det är också viktigt att det byggs bostäder i Bergshamra så att det flyttar in fler barnfamiljer för att säkra ett kontinuerligt flöde av elever till skolan. Här hoppas jag mycket på att de planer som finns att bygga runt Bergshamra Centrum snarast förverkligas.

Bristande fastighetsunderhåll oroar. I valet 2010 lovade folkpartiet att fördubblade resurserna för upprustning av reparation av skolor och förskolor. Vi har fått med oss de andra partierna i Alliansen att öka budgeten från 100 Mkr till 200 Mkr under mandatperioden och det är nu något som genomförs även om takten borde vara snabbare för att kunna tillgodose de berättigade krav som ställs. Just nu pågår också ett arbete med att förbättra Bergshamras skolgård vilket jag hoppas ska göra skolan mer attraktiv.

Hyreskostnaderna togs också upp. Skolan har tillsammans med BUN lyckats minska hyrorna med 400 000 per år från 2013 genom att minska användningen av lokalytor. Det är ett viktigt bidrag till en stabilare ekonomi. Under hearingen framkom också att Bergshamra betalar en förhållandevis låg hyra för sina lokaler jämfört andra skolor i Solna, vilket också gynnar skolans budget.

Sammanfattningsvis kan sägas att föräldrarna och Bergshamraborna fick flera viktiga besked som är nödvändiga för skolans framtid. Alla var säkert inte nöjda och hade kanske förväntat sig att BUN:s företrädare på stående fot skulle ge garantier om skolans fortlevnad och framtid till vilken kostnad som helst. Dessvärre kan inte några sådana garantier ges utan för att utveckla Bergshamraskolan krävs det ett långsiktigt och tålmodigt arbete från skolledning, föräldrar och tjänstemän och politiker. Förutsättningarna finns – låt oss alla arbeta för Bergshamraskolans bästa.

Lars Granath

Vice ordförande (FP) i barn- och utbildningsnämnden i Solna

Annonser

16 kommentarer

Filed under Uncategorized

16 responses to “Engagerad hearing om Bergshamraskolan

 1. Johan

  Enklaste sättet att få mer barn till skolan måste väl ändå vara att attrahera mer än 70-75% av barn i Bergshamra att gå i skolan.

  Vi är fortfarande många som väntar på utfallet av hur mycket av de 200 miljonerna som är kvar till 2014.
  Den information vi har fått hittills är ju att:
  2012 16 miljoner använda (Enligt den rapport Arion översände)
  2013 14 miljoner budgeterade.

  Hur mycket investerades 2011 och hur mycket är det då kvar till 2014?

 2. Åsa Lind

  På denna hearing påpekade alliansen flera gånger att mer pengar till skolan inte löser några problem. Skolan har gått back så länge och fått svälta sig ur sina ekonomiska problem. Min dotter går i åk 3 och behöver stöttning i engelska. När jag ber henne ta hem boken för att kunna hjälpa henne går inte det. Det är nämligen två klasser som delar på en klassuppsättning böcker. ”Fast det räcker inte riktigt utan några får samsas två och två”. Tycker ni att detta låter som en acceptabel situation? Jag skulle inte invända mot färre läroböcker om det är ett pedagogiskt beslut. Men nu vittnar lärare både på lågstadiet och högstadiet att de inte har de läromedel som behövs för att kunna bedriva en bra undervisning.

 3. Tobias

  Om vi hade förväntat oss löften? Jag skulle vara nöjd om stadsbyggnad började genomföra det man lovar. Till exempel det underhåll man lovade att göra ifjol i färgglada broschyrer kom man knappt halvvägs med. Det ska tydligen göras den här sommaren…. Ett löfte? För över ett år sedan påpekade jag att det är stora hål i basketkorgar, ett stort hål i golvet i gymnastiksalen. Titta gärna på besiktningsprotokollet. Efter mängder av mejl lovade man att laga golvet under förra sommaren. Ett löfte? Trasiga basketkorgar och farligt sliten utrustning får vi tydligen keva med. golvet blev hur som helst inte gjort.
  Bra att man hyrt ut hantverkshuset. Synd att flera hundra tusen av våra barns skolpengar fortfarande går till att hyra en källare utan fönster och möjlighet att använda för skolan. Att man nu rustar skolgården är bra och är resultatet av svinhårt arbete av elever och föräldrar på skolan.

 4. Mirre Berg

  Håller med Tobias. Det lilla som har hänt på skolan är resultatet av påstridiga föräldrar och elever som är trötta på Solna stads totala handlingsförlamning vad gäller Bergshamraskolans underhåll. Att alliansen uppfattar alla som är arga som utsända av någon ond vänsterorganisation är ju helt galet. Många av oss nu mer än irriterade föräldrar har ju röstat på alliansen i förra valet men är INTE nöjda med vad som görs i stadshuset. Vi tillhör inte någon arg liten röd klick utan en majoritet av förnuftiga föräldrar. Ert politiska pajkastande stoppar ju all konstruktiv dialog. Väx upp, börja samarbeta, styr upp dysfunktionella tjänstemän och få något gjort! Att tom vänsterpartister väljer att sätta sina barn i annan skola signalerar att problemet är riktigt stort. Det är ju som en kristen som svär i kyrkan, det har säkert tagit emot att ta det beslutet.
  Mirre

 5. Johan

  Enklaste sättet att få mer barn till skolan måste väl ändå vara att attrahera mer än 70-75% av barn i Bergshamra att gå i skolan.
  Vi är fortfarande många som väntar på utfallet av hur mycket av de 200 miljonerna som är kvar till 2014.
  Den information vi har fått hittills är ju att:
  2012 16 miljoner använda (Enligt den rapport Arion översände)
  2013 14 miljoner budgeterade.
  Hur mycket investerades 2011 och hur mycket är det då kvar till 2014?

 6. Henrik Spovin

  ”En pikant detalj” om att använda sig av det som är beslutat i demokratisk ordning. Vad menar du? Att Thomas Magnusson ska låta sin son gå kvar i en skola för att han har en annan uppfattning om skolpolitik. Kanske till och med att han uppfattar det som om statusen på skolan är resultat av en politik som inte han står för. De folkpartister som röstade mot högertrafiken kör naturligtvis på vänstersidan fortfarande!
  Henrik Spovin

 7. Lars Granath

  Upprustning och reparation av skolor och förskolor ska genomföras. Till skillnad från tidigare har först en seriös och nödvändig inventering gjorts i samverkan med skolorna som har lett fram till åtgäder och prioritering. De resurser som står till förfogande har fördubblats, tack vare folkpartiets enträgna arbete. Ett gediget förarbete är gjort för att inte hamna i samma läge som när de rödgröna renoverade Bergshamraskolan 1994-98 då kostnaderna skenade så att upprustningen i slutändan blev 40 procent dyrare än beräknat och slog ut alla andra planerade reparationer.

  • Tobias

   Så de färgglada broschyrerna med tydlifrån ifjol var inte seriösa? Trovärdigheten för allt prat om vad man ska göra faller tungt när man gång på gång misslyckas med att leverera.
   Blir inte bättre av att hänvisa till vad andra gjorde 1994. Då var de barn som idag går i skolan inte födda.
   Jag vet fler som skrivit inlägg som ni inte tagit in. För jobbigt? En viktig fråga är ju hur ni ska använda de här miljonerna till upprustning. 2012-2013 ska ni lägga30 miljoner. Hur mycket la ni 2011 och hur mycket ska ni satsa 2014. Måste ju vara en hel del för att komma upp i 200 miljoner. Kan vi få ett svar på det nu.

 8. Henrik Spovin

  ”En pikant detalj” om att använda sig av det som är beslutat i demokratisk ordning. Vad menar du? Att vänsterns företrädare ska låta sin son gå kvar i en skola för att han har en annan uppfattning om skolpolitik. Kanske till och med att han uppfattar det som om statusen på skolan är resultat av en politik som inte han står för. De folkpartister som röstade mot kärnkraft har naturligtvis säkrat sin elförsörjning på annat sätt!
  Henrik Spovin

 9. Lars Granath

  De färgglada broschyrerna som visade på föreslagna åtgärder var just ett resultat av den seriösa inventeringen. Mycket har genomförts och mer kommer. Hur upprustningsmiljonerna har använts och framtida planer för upprustning rapporteras fortlöpande till Stadsbyggnadsnämnden. Att i hård konkurrens med andra kommunala verksamheter fördubbla resurserna till upprustning av skolor och förskolor visar hur viktig vi i folkpartiet och Alliansen tycker att frågan är.

  • Tobias

   Hälften av det man i de färgglada broschyrerna lovat göra sommaren 2012 var genomfört ett halvår efter deadline. Är man nöjd med det kanske det speglar ambitionsnivån. Känns också märkligt att du inte kan svara på Johans fråga. Är det så att vi måste vänta till valåret 2014 för att få se om det blev 200 miljoner eller om man också här bara kom halvvägs. Det handlar med andra ord inte så mycket om löften som om att vi förväntar oss att ni börjar taansvar.

   • Tobias

    Sen håller jag med Henrik. Om jag var politiskt ansvarig för en skola skulle jag inte göra ett nummer av att många elever och föräldrar söker sig bort från den.

 10. Henrik Spovin

  Jag var med på mötet 30 januari och tänkte att jag skulle ta reda på lite mer om vad som faktiskt gäller vad gäller siffror på kronor, kunskaper och elevunderlag. I grunden kan jag dock inte frigöra mig från känslan av att det handlar om något som kommunstyrelsen/ BUN egentligen inte tycker är viktigt. Då skulle något redan ha hänt. Jag har haft barn i skolan i 10 år. Under dessa år har det varit återkommande brist på böcker, dålig städning, slitna lokaler, ofta ingen vikarie när lärare är borta etc. etc. Detta parallellt med bra lärare och som jag uppfattat hyfsat bra skolledning. Emellanåt några kraschar av olika slag men det händer väl i alla funktioner. Men i denna diskussion pratas det bara om vad som ska göras. Det ska byggas bostäder och det ska renoveras, det ska komma en ny skolledning. Mina barn går i skolan NU och kommer hem med stenciler från ålderdomliga böcker och vill inte duscha för att det är dåligt städat. Som dom har gjort i tio år.
  Det är en faslig tur att många föräldrar och barn ändå tycker att det är en bra skola så att barnen går kvar. MEN, de saker som är dåliga skulle aldrig accepteras om det var en vuxenarbetsplats (vilket det ju är för lärarna). Men nu är det barn som går i skolan och då är det inte viktigt. Då får det inte kosta pengar. Anser kommunstyrelsen/ BUN att det inte finns pengar måste ni säga det och sätta det i förhållandet till intäkterna, dvs skatterna. Det är viktigare med låg skatt än skolor som är bra. Det är oaccceptabelt att hålla på och prata om vad som ska hända. Det är idag det ska hända. Vad är problemet?
  Henrik Spovin

 11. Lars Granath

  Budgetarbetet för 2014 inleds inom kort . Folkpartiet har ett väl känt och dokumenterat engagemang för ökade resurser till upprustning av skolans lokaler och pedagogisk verksamhet. Vi vet vad vi sa i valet 2010 och vi vet vad vill vill Väl känt är också våra reformer för att höja läraryrkets status för en skola av kvalitet. Nu ska vi syna de andra partiernas ambitioner. Följ oss på våra bloggar för att se hur det går…

  • Mirre

   Tre personer tänker uppvakta en vän. De gör på olika sätt.
   Vem gör sin vän gladast?
   Person nr 1: Budgeterar för en bukett tulpaner men lyckas aldrig köpa den.
   Person nr 2: Talar om för alla att han ska köpa en blombukett men lyckas aldrig köpa den.
   Person nr 3: Går och köper en blombukett och ger den till sin vän.
   Att det är tanken som räknas är inte sant.
   / Mirre

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s