Kvinnor i utanförskap får nya livschanser

I dagarna slutrapporteras Solna stads satsning på SFI-studerande med försörjningsstöd.  Projektet som pågått i två år har riktat in sig på dem som står allra längst från arbetsmarknaden, personer som under en längre tid studerat på SFI och som på grund av bland annat språkhinder haft svårt att komma vidare mot arbetsmarknaden och ur bidragsberoende. I genomsnitt har de varit inskrivna på SFI i sex år.

Det mycket glädjande resultatet av satsningen visar på att hela 71 % av de som varit i projektet i minst ett år kommit ur sitt beroende av försörjningsstöd. De har antingen gått vidare till arbete eller studier.

Deltagargruppen har bestått av drygt ett 40-tal personer och 84 % av dessa var kvinnor, därav nästan hälften har haft barn och en tredjedel har varit ensamstående med barn. Detta betyder att satsningen särskilt gett många kvinnor i utanförskap nya livschanser och rustat dem för framtida utmaningar och möjligheter på arbetsmarknaden.

Satsningen har kostat staden ungefär en miljon kronor emedan resultatet har besparat staden ca 2,5 miljoner kr i minskade försörjningsstödskostnader. Detta projekts resultat visar tydligt på att strategiska satsningar på personer som av olika anledningar har en arbetsförmåga men har svårare att komma ut på arbetsmarknaden är mycket lönsamt, främst för individen men även för samhället.

Vill du veta mer om projektet så går det bra att kontakta Utbildningsledare Yvonne Petersson Svensson på: yvonne.svensson@solna.se.

Som socialliberal så känns det betydelsefullt och prioriterat att skapa livschanser för alla och särskilt för dem som inte har haft förmånen att få alla förutsättningar. Att ha bidragit till ett sådant här projekt känns därför viktigt och jag ser gärna fler liknande satsningar i framtiden.

Neven Milivojevic (FP)

1:e Vice ordförande i Kompetensnämnden

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s