Vi flytt int!

”Vi flytt int!” så kan man sammanfatta resultatet av en sifo-undersökning som SPF (Sveriges pensionärers riksförbund) låtit göra bland 1346 personer i åldersgrupperna 50-64 år och över 65 år.

I den yngre gruppen är det fler som kan tänka sig byta bostad de närmaste åren; då främst de som bor i villa eller hyreslägenhet. Av de över 65 år är det två tredjedelar som vill bo kvar i sitt hem så länge det går.

Efterfrågan på Seniorbostäder, där målgruppen är 55+ , har minskat och de som bygger rapporterar nu att lägenheterna är svårsåda.

Gruppbostäder med all service lockar bara 3 % av de tillfrågade och att bo tillsammans med vänner eller likasinnade är ointressant för de flesta. Störst intresse för detta finns, inte förvånande, hos miljö- och vänsterpartister och minst bland alliansväljare.

Att flytta utomlands lockar 10 % av männen mellan 50-64 år och störst intresse finns bland folkpartister!

Frågan ställdes om hur man vill ha sin hjälp i hemmet den dagen det behövs. Få vill ha hjälp av anhöriga, 40 % uppger att de ska ordna hemhjälp själva och utnyttja RUT-avdrag, och

42 % ska anlita hemhjälp via kommunen. Moderater och folkpartister är mest intresserade av RUT och socialdemokrater och vänsterpartister minst.

De äldre vill bo nära kommunikationer, så att de lätt kan ta sig till butik och läkare. Framkomlighet med bil är också viktigt.

 

Även om det är en begränsad undersökning drar jag några viktiga slutsatserna av den. Vi pensionärer vill bo kvar hemma så länge det någonsin går. När vi behöver hjälp i hemmet ska det finnas bra hemtjänst och hemsjukvård.

Att bo tillsammans i kategoriboende med personer i ens egen ålder är mindre intressant. Vi vill träffa vänner och ha sysselsättning utanför hemmet på våra egna villkor.

Därför anser jag att Solna ska

  • Fortsätta utveckla Solnas bostadsområden för en blandad befolkning, för både gammal och ung,
  • Öka satsningen på de träffpunkter som finns för pensionärer såsom seniorträffar, friskvårdsanläggningar och pensionärsföreningar
  • Att personal, arbetsterapeut/sjukgymnast, ska finnas på omvårdnadsförvaltningen som hjälper de som vill bo kvar i sitt hem med anpassning av bostaden (bidrag finns att söka).
  • Att intresse och kunskap om RUT-tjänster ökar varpå den ”förenklade hemtjänsten” minskar.
  • Att den biståndbeslutade hemtjänsten, som utgörs av omvårdnad såsom matlagning, dusch- och toaletthjälp och tillsyn ska vara av bästa kvalitet, eftersom många kommer att behöva den för att kunna bo kvar i hemmet.
  • Att antal platser på Omvårdnadsboende anpassas efter behovet utifrån att alltfler vill bo kvar i hemmet.

Anne Utter

Ledamot av Omvårdnadsnämnden

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s