Smakprovning för bättre skolmat

Hur smakar god skolmat? Det var den fråga förskolebarn, elever och anställda skulle svara på häromdagen när jag tillsammans med dem fick provsmaka den framtida skolmaten.

Just nu pågår en upphandling av maten till förskolor och skolor i Solna och provsmakningen är en del av det när de möjliga matleverantörerna i praktiken fick visa vad de gick för. Ett flertal rätter dukades fram i ett blindtest. Maten poängsattes bl a efter hur den smakade, hur den presenterades och om den höll sig varm. Upphandlingen beräknas vara klar till höstterminen 2013.

Skolmaten är ett hett diskussionsämne och för oss i folkpartiet är det viktigt att skolmaten håller hög kvalitet. Vi har kämpat hårt i upphandlingen för att maten ska vara näringsriktig och att alla barn ska kunna äta sig mätta. Ökad andel ekologisk och närproducerad mat och minskade transporter är andra viktiga krav som vi har ställt.

Vi hoppas på många anbudsgivare och har försökt utforma upphandlingsunderlaget så att det ska vara möjligt för flera restauratörer att kunna förse Solnas förskolor och skolor med mat.

Om möjligt ska skolmaten tillagas lokalt och det kan faktiskt bli möjligt i takt med att nya skolor byggs och slitna skolor rustas och byggs om för att kunna ha egna tillagningskök. Tyvärr har vi ett trist arv att förvalta där tidigare beslutsfattare avvecklat tillagningsköken i skolorna till förmån för centralt producerad skolmat. Det vore fantastiskt om skolmaten skulle kunna tillagas på varje skola.

Och hur smakade provskolmaten då? Jag skulle bara vilja säga; toppen! Om skolmaten varje dag smakade lika bra som på provsmakningen då skulle alla elever med glädje äta upp sin portion. Vi får hoppas att så blir fallet när de restauratörer som fått uppdraget börjar leverera skolmaten lagom till höstterminen.

Läs mer på solna.se.

Lars Granath

Vice ordförande (FP) i Barn- och utbildningsnämnden (BUN) i Solna

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s