Det är aldrig OK att bejaka och hylla våld!

Det var lätt att bli upprörd när Uppdrag Gransknings reportage om våldet som knyts till fotbollsklubbarna i Sverige sändes den 10 april! För oss i Solna blev det än mer påtagligt när större delen av programmet kom att handla om solnaklubben AIK och deras ena supporterklubb Firman Boys. Det är ingen hemlighet att Firman kopplas ihop med en hel del upplopp och bråk med andra så kallade firmor i och utanför matcharenorna. Kritik riktades mot AIK som valt att föra dialog istället för att ta avstånd. Man kan diskutera metoder och resultat, men fakta är att sedan man över hela Europa arbetar på ett liknande sätt, har man iallafall fått bort mycket av våldet från arenorna.

AIK Fotboll är inte bara elitfotboll, ca 1500 barn och ungdomar finns i deras verksamheter. Det är den verksamheten som får ekonomiskt stöd av kommunen genom det s k lokala aktivitetsstödet. Alla föreningar i Solna behandlas lika och ingen klubb har någon särställning när det gäller aktivitetsstöd. I Solna har vi ett tydligt regelverk för alla föreningar som söker ekonomiskt stöd. Vi har också ett krav på en likabehandlingsplan, i föreningarnas verksamhetsplaner och årsredovisningar ska de redogöra för hur de aktivt arbetar med detta. De föreningar som så önskar kan få utbildning.

Vårt ansvar som politiker är att tydligt signalera att våld aldrig är OK! Vi vill inte ha bråk varken på våra arenor eller på våra gator! Därför är de viktigt att ha en bra dialog med klubbarna och stötta dem i deras arbete mot våldet. Vi träffar föreningarna regelbundet för att betona att för oss är bredden det viktigaste, att alla barn och ungdomar ska vara välkomna i verksamheterna, först och främst för att ha roligt. Vi vet att  AIK Fotbollsförening har ett bra värdegrundsarbete, men det når tyvärr inte ut till alla supportergrupper.

Självklart ska våld fördömas och inte förhärligas!

Marianne Damström Gereben

Ordförande Kultur & Fritidsnämnden

Annonser

2 kommentarer

Filed under Uncategorized

2 responses to “Det är aldrig OK att bejaka och hylla våld!

  1. Henrik

    Lägg ned elitfotbollen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s