Kvinnlig kines genomsnittlig elev i Solna

Att bryta utanförskapet är en av politikens viktigaste uppgifter. För oss socialliberaler så handlar det om att skapa förutsättningar så att alla människor i möjligaste mån får likvärdiga livschanser. För att undvika att de nya svenskar som kommer till vårt land förvisas till bidragsberoende och passivitet har arbete och grundläggande kunskaper i svenska språket en avgörande betydelse.

I Solna har Vuxenutbildningsavdelningen gjort ett gediget arbete med att stärka kvalitén inom undervisningsformen Svenska för invandrare (SFI) vilket visas av en kvalitetsredovisning presenterad nyligen. Även om det finns förbättringsområden så visar rapporten för läsåret 2011-2012 att alla utbildningsanordnare har en godkänd kvalitetsnivå.

Den genomsnittliga eleven på SFI i Solna är en kvinnlig ingenjör med ett arbete och med kinesiska som modersmål. Solnas gynnsamma läge och stadens fokus på utveckling och ett aktivt näringsliv skapar förutsättningar för att många inflyttade snabbt får ett arbete. Av dem som läser SFI så är det 61 % som redan arbetar eller studerar och det är också därför 35 % av eleverna läser svenska på kvällstid. En majoritet av eleverna läser det som heter studieväg 3, vilket betyder att de har en längre utbildningsbakgrund.

I Solna har vi ungefär 1000 sökande till vår SFI och de som studerar har gemensamt ett 80-tal olika modersmål. Detta är en fantastisk mångfald och en tillgång för vår stad och vi som socialliberaler är stolta över den internationella miljö som vi lever i och som sätter Solna på kartan som en modern europeisk stad med låg arbetslöshet, goda forskarmiljöer och ett av Sveriges bästa företagsklimat.

Vi vill fortsätta att aktivt verka för att förbättra svenskutbildningen, ytterligare höja kvalitén och bidra till fler livschanser. Som solnabo har man möjlighet att välja bland åtta företag som bedriver SFI-utbildning på arton olika platser i Stockholmsområdet. Vi vill att staden bidrar tillsammans med de tre utbildningsanordnare i Solna med flest solnaelever, Hermods, Miroi och Folkuniversitetet, till att påbörja ett utvecklingsarbete där nya sätt att utveckla och stärka kvalitén prövas. Vår vision är att Solna ska ha den bästa svenskundervisningen i landet, och med många pedagogers, administratörers och stadstjänstemäns hårda arbete är vi på god väg.

Neven Milivojevic (FP)

1:e vice ordförande

Kompetensnämnden Solna

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Folkpartiet, Solna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s