FP-prioriteringar i budgeten: Höjda lärarlöner

Jag har i ett inlägg nyligen i den här bloggen tagit upp det engagemang som Folkpartiet under en lång tid har visat för att kunna höja lärarnas status där bl a höjda löner och bättre karriärvägar ingår som viktiga delar i en politik för en bättre skola.
Folkpartiets partiledare och utbildningsminister Jan Björklund berättade att Folkpartiet kommer att fortsätta detta enträgna arbete när han i helgen höll sitt sommartal på Dockpiren i Göteborg. I talet berättade han bland annat om Folkpartiets prioriteringar inför regeringens budgetförhandlingar: fortsatt satsning på högre lärarlöner. Om förhandlingarna med de andra partierna inom Alliansen går bra kommer det att innebära ytterligare förbättrade villkor för duktiga lärare.
Han berättade också om den kraftiga utbyggnaden av statligt finansierade tjänster som förstelärare och lektor som har gjort att bl a ett flertal duktiga lärare i Solna nu har möjlighet att göra karriär med ett extra lönepåslag inom sitt yrke. Totalt innebär den statliga satsningen en fyrdubbling från dagens nära 4 000 tjänster till mellan 15 000 och 20 000 med början nästa år. En viktig nyhet i talet var att en karriärtjänst som förste förskollärare införs i förskolan på samma villkor. Det innebär att också duktiga förskollärare har möjlighet att göra karriär med ett extra lönepåslag inom förskolan. Han berättade också att en del av tjänsterna reserveras till skolor i utanförskapsområden.
Folkpartiet kommer i budgetförhandlingarna även att prioritera införandet av ett nytt lärlingssystem, avskaffad värnskatt och ett forsknings- och utvecklingsavdrag. Dessa åtgärder är viktiga för att minska ungdomsarbetslösheten och för att gynna Sveriges framtida konkurrenskraft.

Hela sommartalet kan du läsa här.

Lars Granath

1.e vice ordförande (FP) i Barn- och utbildningsnämnden i Solna

Annonser

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “FP-prioriteringar i budgeten: Höjda lärarlöner

  1. Tobias

    Ok, det är staten som ska finansiera omstarten av solnas skolor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s