Läxhjälp och lovskolor – FP visar vägen i regeringsförhandlingarna

Ökad måluppfyllelse i skolan är en av de viktigaste prioriteringarna i skolpolitiken för Alliansen och Folkpartiet med utbildningsminister Jan Björklund (FP) i spetsen. Den nya skollagen med ökade krav, tydligare betygssystem, bättre lärarutbildning och mer undervisningstid är några exempel på åtgärder som både på kort och lång sikt kommer att göra att fler elever når målen i skolan.

I regeringsförhandlingarna inför budget 2014 har nu Folkpartiet fått igenom ytterligare medel som ska öka möjligheten för eleverna att nå målen ännu bättre i skolan. För att skolorna ska ordna extra undervisning föreslås nämligen två olika riktade, tidsbegränsade statsbidrag i den kommande budgetpropositionen, dels för läxhjälp, dels för sommarskola och i viss mån för undervisning på andra lov. Satsningarna vänder sig i första hand till elever i grundskolans årskurs 6-9  och då till de elever som riskerar att inte klara kunskapskraven.

I Solna har skolorna i huvudsak ordnat extra undervisning på sommaren och i vissa fall på andra lov för de elever i nian som inte har eller som antas inte kommer att nå målen. Eleverna har haft möjlighet att komplettera betygen så att de har uppnått godkänt för att kunna komma in på gymnasiet. Naturligtvis har även annan extra undervisning förekommit i de lägre årskurserna då det idag är höga krav på att arbeta mot individuella mål i skolan, men skolorna har i första hand satsat på extraundervisning för niorna.

Läxhjälpen på skolorna har bedrivits av frivilliga krafter, t ex med hjälp av företrädare från Röda korset och pensionärsorganisationerna. Många föräldrar har själva ansvarat för läxhjälpen och i vissa fall anlitat läxhjälp med hjälp av det skattesubventionerade RUT-avdraget. Det har varit en het debatt om detta eftersom många debattörer menar att den affärsmässiga läxhjälpen bara har kunnat utnyttjas av de föräldrar som har det lite bättre ställt. Skattesubventionen har dock inneburit att alltfler har kunnat utnyttja denna hjälp jämfört med tidigare då skatten har halverats tack vare RUT-avdraget.

Regeringen väljer nu att medfinansiera kommunernas extra undervisning utanför skoltid och läxhjälp så att fler elever kommer att kunna ta del av den. Solna stad har gjort en del, men med det ökade statsbidraget innebär det att alla skolor nästa år kan utöka verksamheten så att fler elever kan få den extra undervisning och den extra läxhjälp de behöver för att nå de ökade kraven i skolan.

Lars Granath

1:e vice ordförande (FP) i Barn- och utbildningsnämnden i Solna

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s