Samlad plan mot hemlöshet i Solna

Nu höjer Solna stad ambitionerna för att motverka hemlösheten. Vid socialnämndens sammanträde i går kväll antogs en ny strategisk plan för att motverka hemlöshet och annan utestängning från bostadsmarknaden.

Det här är ett viktigt steg för att förbättra hjälpen till några av våra allra mest utsatta medmänniskor. I ett anständigt samhälle ska ingen behöva sakna tak över huvudet, och ingen ska någonsin vara tvingad att sova utomhus.

Jag är också nöjd över att samarbetet med frivilligorganisationer lyfts fram i planen. Enskilda människors insatser genom hjälporganisationer är helt ovärderligt.

Uppsökande arbete till hemlösa, insatser för att förebygga vräkning samt ökat arbete för att personer med s.k. socialt kontrakt ska få riktiga förstahandskontrakt är några av de insatser som vi nämner i planen. Socialtjänsten ska även följa upp hemlöshetssituationen i Solna med betydligt tätare mellanrum än vad som görs på riksnivån.

Enligt Socialstyrelsens kartläggning från 2011 hade Solna 25 personer som räknades som akut hemlösa. Sett till kommunens folkmängd ligger det på rikssnittet. Den totala gruppen som är utestängda från bostadsmarknaden är dock större, och i den inräknas också bland annat människor som snart skrivs ut från behandlingshem eller fängelse och saknar egen bostad. Solnas strategiska plan tar sikte på hela gruppen personer som är utestängda från bostadsmarknaden, utifrån Socialstyrelsens definitioner.

Planen ska följas upp och revideras årligen av socialnämnden. Både de hemlösa själva och fastighetsägarna ska också kunna säga sin åsikt om hur arbetet utvecklas.

Har du åsikter eller synpunkter på hur hjälpen till hemlösa kan förbättras? Hör gärna av dig till Folkpartiet i Solna (solna[snabel-a]folkpartiet.se) eller direkt till mig.

 

Martin Andreasson (FP)
1:e vice ordförande socialnämnden
martin.andreasson(snabel-a)folkpartiet.se

Annonser

1 kommentar

Filed under Solna

One response to “Samlad plan mot hemlöshet i Solna

  1. Pingback: Samlad plan mot hemlöshet i Solna |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s